MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„6 żółtek utrzeć do białości z pół funtem cukru, który...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Krem ponczowy

„6 żółtek utrzeć do białości z pół funtem cukru, który otrzeć w kawałkach o skórkę z cytryn i pomarańcz, a potem utłuc i przesiać. Wcisnąć przez sitko sok z 4-ech cytryn i ubijać na ogniu aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, wlać 10 listków rozpuszczonej żelatyny i ubijać dalej na lodzie trzepaczką, a gdy zaczyna tężeć, dodać duży kieliszek araku, wymieszać dobrze, dać do formy zmaczanej w wodzie i obsypanej cukrem i zamrozić”.

Zobacz również

Kino letnie w Długiem, gm. Czarnia. Pierwszy seans już w czwartek 27.06.2024

NOWE
Kino letnie w Długiem, gm. Czarnia. Pierwszy seans już w czwartek 27.06.2024

Nowy serwis połączy port w Gdańsku z brytyjskimi portami Teesport i Tilbury

Nowy serwis połączy port w Gdańsku z brytyjskimi portami Teesport i Tilbury

Polecamy

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Żołnierze amerykańscy nie mogą już trenować na strzelnicy w Sokołowie Małopolskim

Żołnierze amerykańscy nie mogą już trenować na strzelnicy w Sokołowie Małopolskim

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich