Rosół wołowy, w którym zamiast makaronu goszczą ziemniaki
Ula Sobol
Przepis na rosół wołowy podaje Koło Gospodyń Wiejskich w Polanie (gm. Czarna, powiat bieszczadzki). - Wciąż gotuje się rosół wołowy, w którym zamiast makaronu goszczą ziemniaki. Gotowane są w mundurkach, bo kto kiedyś miał czas strugać ziemniaki... Obiera się je i kroi w plasterki i wrzuca bezpośrednio na talerz do gorącego rosołu - tłumaczą panie z KGW w Polanie.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego, włoszczyzna (1 porcja),
2,5 l wody,
1 upieczona cebula,
około 1 kg
ziemniaków,
ziele angielskie,
liść laurowy, pieprz,
sól, lubczyk (szczypta).
Wykonanie:
Mięso umyć i dodać obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i upieczoną cebulę. Całość gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu, doprawić solą, pieprzem i na koniec lubczykiem. Ziemniaki ugotować w mundurkach z odrobiną soli. Rosół podawać z obranymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki.
Wideo
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!