Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rosół wołowy, w którym zamiast makaronu goszczą ziemniaki

Ula Sobol
Rosół wołowy
Rosół wołowy Archiwum Nowin
Przepis na rosół wołowy podaje Koło Gospodyń Wiejskich w Polanie (gm. Czarna, powiat bieszczadzki). - Wciąż gotuje się rosół wołowy, w którym zamiast makaronu goszczą ziemniaki. Gotowane są w mundurkach, bo kto kiedyś miał czas strugać ziemniaki... Obiera się je i kroi w plasterki i wrzuca bezpośrednio na talerz do gorącego rosołu - tłumaczą panie z KGW w Polanie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego, włoszczyzna (1 porcja),
  • 2,5 l wody,
  • 1 upieczona cebula,
  • około 1 kg
  • ziemniaków,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy, pieprz,
  • sól, lubczyk (szczypta).

Wykonanie:

Mięso umyć i dodać obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i upieczoną cebulę. Całość gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu,
doprawić solą, pieprzem i na koniec lubczykiem. Ziemniaki ugotować w mundurkach z odrobiną soli. Rosół podawać z obranymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rosół wołowy, w którym zamiast makaronu goszczą ziemniaki - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto