MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze i najciekawsze burgerownie w Rzeszowie. Tu możesz świętować nie tylko w Światowy Dzień Hamburgera

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
28 maja swoje święto ma hamburger.
28 maja swoje święto ma hamburger. Pexels/Engin Akyurt
Światowy Dzień Hamburgera obchodzimy 28 maja. Jeśli jesteś zagorzałym fanem tego dania, to obowiązkowo musisz zjeść hamburgera w jego święto. Podpowiadamy jakie są najlepsze i najciekawsze burgerownie w Rzeszowie. Tu możesz świętować nie tylko w Światowy Dzień Hamburgera

28 maja swoje święto ma hamburger. Światowy Dzień Hamburgera to dla miłośników tego popularnego fast fooda doskonały pretekst, by tego dnia bez wyrzutów sumienia objadać się swoim ulubionym daniem. W wielu restauracjach, burgerowniach i sieciach fast foodów można trafić wtedy na specjalne promocje, nowe kompozycje burgerów oraz różne wydarzenia kulinarne.

Gdzie w Rzeszowie zjesz najlepszego hamburgera? Te burgerownie trzeba znać!

  • Baza Smaków, ul. Podwisłocze 30

Niepozorny food truck na parkingu, skrywa przepyszne burgery! Świeże produkty, idealny stopień wysmażenia mięsa i świetne sosy. Pan Filip jest niezwykle sympatyczny i widać, że wkłada w burgery cale swoje serducho!

  • Burger Store, Rzeszowskie Bulwary

Wysokiej jakości wołowina rasy Angus, maślane bułki naszego wypieku, świeże składniki, autorskie sosy oraz oryginalne wnętrze to właśnie Burger Store.

  • Bellanuna Pizza & Burger, ul. Wołyńska 10/3

Burgery które przygotowują to przede wszystkim najwyższej jakości wołowina rasy Limousine.
Drugim ważnym aspektem każdego burgera jest bułka – my wypiekają je sami. Trzecim i ostatnim elementem burgera są dodatki oraz sosy – tu podobnie jak z mięsem codzienne dostawy sprawiają że zawsze są świeże i smaczne. Sosy przygotowują według własnych autorskich receptur.

  • LuiGi, ul. Witolda 8b/3

Ich burgery to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wegetarian. Soczyste kotlety z wołowiny, chrupiąca sałata, świeże warzywa i sosy tworzą niepowtarzalny smak. Dla wegetarian mają specjalne warzywne alternatywy.

  • Red Buffalo Burger Rzeszów, al. Rejtana 69

Codziennie świeżo mielona, wysokiej jakości wołowina. chrupiąca, bez konserwantów, wypiekana przez nas bułka. Mały burger również w bułce maślanej. Pyszne, aksamitne sosy. Ich burgery są zawsze wypełnione składnikami, które są świeże, soczyste i być może najważniejsze…smaczne!

  • The Burger Point, ul. Szopena 15A

Super burgerownia, dobre ceny, szybki czas dostawy, zarówno na dowóz, jak i na miejscu, przyjemna atmosfera i obsługa, burgery pyszne i składniki świeże.

  • Burger Boy Rzeszów, ul. Grunwaldzka 4

Ich perełka w menu to BOY. W środku świeża wołowina, sos BBQ, bekon, karmelizowana cebula, 2x ser cheddar, sałata i HIT - sos arrabiata.

Kto wymyślił bułkę z mięsem i skąd wzięła się nazwa, czyli spór o historię hamburgera

Chociaż hamburger jest dziś nieodłącznym elementem kultury kulinarnej, jego historia sięga wielu dekad wstecz i ma swoje korzenie w różnych częściach świata. Historia powstania hamburgera jest złożona, a wiele osób rości sobie prawa do jego wynalezienia.

Jednym z pierwszych prekursorów hamburgera był "hamburg steak", czyli stek po hambursku, który pochodzi z Niemiec. Emigranci z Niemiec przywieźli ten przysmak do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. Był to kotlet mielony, najczęściej z wołowiny, serwowany z cebulą i przyprawami. W tym czasie potrawa ta była popularna w portowym mieście Hamburg, stąd jej nazwa.

Kluczowy moment w historii hamburgera miał miejsce w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku. Jednym z najbardziej znanych twórców współczesnego hamburgera jest Charlie Nagreen, który w 1885 roku na festynie w Seymour, Wisconsin, po raz pierwszy podał mięso w bułce, co miało ułatwić jedzenie podczas chodzenia. Innym kandydatem do tytułu wynalazcy jest Fletcher Davis z Teksasu, który również serwował podobne danie w swoim lokalu.

Duży rozgłos w tym kontekście zyskali również bracia Frank i Charles Menches. Twierdzili oni, że w 1885 roku na Erie County Fair w Hamburgu, w stanie Nowy Jork, zabrakło im kiełbasek i w zamian zaczęli serwować mieloną wołowinę w bułkach. Właśnie od nazwy miasta Hamburg miał pochodzić termin "hamburger".
Gwiazda wielkich sieci i małych lokali. Hamburger symbolem fast foodu

Hamburger stał się nieodłącznym elementem amerykańskiej kultury i symbolem fast foodu na całym świecie. Od skromnych początków w małych lokalach, hamburger stał się gwiazdą wielkich sieci restauracji, takich jak McDonald's czy Burger King. Współczesne wersje hamburgera różnią się od siebie, oferując różnorodne dodatki, od klasycznych składników, takich jak sałata, pomidor, cebula, i ser, po bardziej wyszukane kompozycje z awokado, grzybami czy różnymi sosami.

Światowy Dzień Hamburgera to doskonała okazja, aby docenić i celebrować tę kulinarną ikonę. Niezależnie od tego, czy preferujesz klasycznego cheeseburgera, burgera wegetariańskiego, czy bardziej egzotyczne warianty, 28 maja jest dniem, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. To czas, aby spotkać się z przyjaciółmi i rodziną, cieszyć się smakiem ulubionego burgera i odkrywać nowe kulinarne doznania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto