Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na piernik miodownik. Ze smakiem zjadają go wszyscy

US
Piernik miodowy
Piernik miodowy Archiwum Nowin
To ciasto świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też zapachem. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 20 dag cukru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 6 jaj,
  • 1,5 dag
  • przyprawy do piernika,
  • 1 dag sody oczyszczonej,
  • 30 ml rumu,
  • skórka starta z jednej cytryny.

Masa grysikowa:

  • 3 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 6 łyżek grysiku,
  • 1 kostaka margaryny.

Wykonanie:

Przygotować karmel - 3 łyżki cukru zrumienić na patelni, zalać 100 ml wody, gotować do momentu, aż się rozpuści i ponownie zgęstnieje. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorący miód, karmel, przyprawy, skórkę cytrynową, rum i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dokładnie wyrobić ciasto i wymieszać je z ubitą pianą z białek. Następnie włożyć ciasto do posmarowanej masłem i obsypanej mąką formy keksowej. Piec 1 godz. w temp. 190 stopni C. Przełożyć masą grysikową. (Mleko z grysikiem gotować 10 min. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy, mieszać aż do rozpuszczenia, ostudzić. Margarynę rozetrzeć i dodawać po łyżce papki aż do uzyskania jednolitej masy).

Przepis na piernik miodownik podaje Stowarzyszenie „Lepsze Jutro” w Malinówce (gm. Haczów, powiat brzozowski).

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na piernik miodownik. Ze smakiem zjadają go wszyscy - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto