Piwo i wódka niszczą organizm bardziej niż inne alkohole. Mogą prowadzić do otyłości, chorób serca i osteoporozy. Wino wręcz przeciwnie

Monika Góralska
Monika Góralska
Pod wpływem starzenia się organizmu zmienia się skład ciała, zwiększa się nagromadzenie tkanki tłuszczowej, w tym tzw. tłuszczu trzewnego. Z badań wynika, że na zwiększenie poziomu tego rodzaju tłuszczu gromadzącego się na narządach wewnętrznych ma również wpływ spożywanie piwa i wódki oraz innych alkoholi spirytusowych.
Pod wpływem starzenia się organizmu zmienia się skład ciała, zwiększa się nagromadzenie tkanki tłuszczowej, w tym tzw. tłuszczu trzewnego. Z badań wynika, że na zwiększenie poziomu tego rodzaju tłuszczu gromadzącego się na narządach wewnętrznych ma również wpływ spożywanie piwa i wódki oraz innych alkoholi spirytusowych. melnyk58/123rf.com
Udostępnij:
Każdy rodzaj alkoholu ma negatywne działanie na organizm, ale niektóre z trunków niszczą go bardziej niż inne. Według badań naukowców to właśnie piwo i wódka są najbardziej niebezpieczne, ponieważ prowadzą do gromadzenia się niewidocznego gołym okiem tłuszczu trzewnego, gromadzącego się wokół narządów wewnętrznych, a także do demineralizacji kości. Z badań wynika również, że wino nie wykazuje takiego działania, a może nawet zapobiegać odkładaniu się tłuszczu trzewnego. Dotyczy to jednak tylko jednego rodzaju wina.

Spis treści

Z badania opublikowanego na łamach „Obesity Science & Practice” wynika, że picie piwa i napojów spirytusowych, takich jak wódka, wiąże się z podwyższonym poziomem tłuszczu trzewnego. Natomiast spożycie wina nie wykazuje takiego działania, a w zależności czy jest to wino białe czy czerwone, może także przed nim chronić.

Umiarkowane spożycie alkoholu – co to oznacza?

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych pod kierownictwem dr Brittany Larsen z Iowa State University wzięło udział 1869 osób w wieku od 40 do 79 lat, a ich dane pochodziły z wielkoskalowej, długoterminowej bazy danych UK Biobank. Uczestnicy w ankietach podali dane dotyczące m.in. czynników związanych ze spożyciem alkoholu, dietą i stylem życia. Pobrano od nich także próbki krwi do analizy oraz zbadano skład ciała. Badanie miało na celu sprawdzenie jaki wpływ na skład ciała mają różne rodzaje alkoholu (piwo, cydr, czerwone wino, białe wino, szampan, napoje spirytusowe).

Reakcje na spożycie alkoholu w badaniu były rejestrowane jako średnie tygodniowe spożycie. Jedna jednostka alkoholu została zdefiniowana przez UK Biobank jako 8 g (10 ml). Tyle alkoholu zawiera:

  • 1 kufel piwa i cydru (568 ml),
  • 1 kieliszek wina/szampana (175 ml),
  • 1 kieliszek napojów spirytusowych (25 ml).

Natomiast umiarkowane spożycie alkoholu w badaniu zostało określone według amerykańskich wytycznych jako 1 drink w ciągu doby dla kobiet i 2 drinki dla mężczyzn. Nie oznacza to jednak, że określoną ilość można pić codziennie, ale jest to maksymalna dawka alkoholu w ciągu doby, gdy pozwalamy sobie na wypicie go, po której przekroczeniu mówimy już o nadmiernym spożyciu alkoholu. Jeden drink natomiast odpowiada:

  • 0,36 l piwa (o zawartości alkoholu 5 proc.),
  • ok. 150 ml wina (12 proc. alkoholu),
  • 45 ml spirytusu (40 proc. alkoholu).

Piwo i wódka przyczyniają się do gromadzenia się tłuszczu i osłabiają kości

Pod wpływem starzenia się organizmu zmienia się skład ciała, zwiększa się nagromadzenie tkanki tłuszczowej, w tym tzw. tłuszczu trzewnego, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, cukrzycy typu 2, jak również zmniejszenia gęstości mineralnej kości. Otyłość to coraz większy problem na całym świecie, dlatego tak ważne jest odnalezienie jej przyczyn i zidentyfikowanie najważniejszych czynników jej rozwoju.

Badanie amerykańskich naukowców udowodniło, że na rozwój otyłości trzewnej duży wpływ ma spożycie alkoholu, a konkretnie piwa i wódki, co było spowodowane dyslipidemią i insulinoopornością. Otyłość trzewną powoduje tłuszcz trzewny, który gromadzi się na narządach wewnętrznych takich jak serce czy wątroba i upośledza ich funkcje. Ponieważ tłuszczu trzewnego nie widać (w przeciwieństwie do tłuszczu podskórnego), to ten rodzaj otyłości może dotyczyć każdego, nawet osób szczupłych, które przez długi czas mogą nie wiedzieć o istnieniu otyłości trzewnej. Obecność szkodliwego rodzaju tłuszczu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego i innych powikłań zdrowotnych.

Wino jest mniej szkodliwe?

Naukowcy odkryli również, że nie wszystkie rodzaje alkoholu są tak szkodliwe jak piwo czy napoje spirytusowe. Okazało się bowiem, że picie wina nie miało wpływu na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Natomiast picie czerwonego wina wiąże się nawet z obniżeniem poziomu tłuszczu trzewnego w organizmie.

W przypadku białego wina nie wykazano takiej zależności, ale spożywanie go okazało się korzystne z innego względu. Otóż naukowcy stwierdzili wyższą gęstość mineralną kości u osób starszych, które piły białe wino z umiarem. Badacze nie znaleźli natomiast tego samego związku między spożyciem piwa lub czerwonego wina a gęstością mineralną kości.

Sprzeczne wnioski z badań nad wpływem alkoholu na masę ciała

Istnieje wiele czynników biologicznych i środowiskowych, które przyczyniają się do nadwagi lub otyłości, spożycie alkoholu jest tylko jednym z nich. Niemniej istnieje wiele sprzeczności w tej kwestii, ponieważ wcześniejsze badania naukowe nie wykazały wpływu alkoholu na przyrost tkanki tłuszczowej i zwiększenie masy ciała. Z badania opublikowanego w 2011 roku we wnioskach napisano, że nie jest jasne, czy spożywanie alkoholu jest czynnikiem ryzyka przybierania na wadze, ponieważ dotychczasowe badania wykazały pozytywne, negatywne lub żadne powiązania. Te niespójności mogą wynikać z tego, że alkohol w tych badaniach był traktowany jako całość, bez rozróżniania na poszczególne gatunki takie jak piwo, wino czy napoje spirytusowe.

W związku z tym naukowcy z Iowa State University zapowiadają dalsze badania nad korzyściami i zagrożeniami wynikającymi ze spożycia konkretnych rodzajów alkoholu. Jak powiedziała dr Brittany Larsen w rozmowie opublikowanej na łamach Science Alert:

Naszym kolejnym krokiem będzie zbadanie, w jaki sposób dieta – w tym spożywanie alkoholu – może wpływać na choroby mózgu i funkcji poznawczych u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

Źródła:
Beer, wine, and spirits differentially influence body composition in older white adults–a United Kingdom Biobank study Obesity Science & Practice
Alcohol consumption and body weight: a systematic review Nutrition Reviews

Cukier pod kontrolą

miejsce #1

Becton Dickinson

Becton Dickinson Igły Micro-Fine Plus 31G 0,25 x 5 mm do ...

74,00 zł23,35 zł-68%
miejsce #2

Artsana

Artsana Nakłuwacz Digitest

27,00 zł16,59 zł-39%
miejsce #3

Optium Xido Neo

169,95 zł
miejsce #4

Genexo

Glukometr- zestaw iXell

41,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wsparcie psychologiczne dla ukraińskich dzieci

Wideo

Materiał oryginalny: Piwo i wódka niszczą organizm bardziej niż inne alkohole. Mogą prowadzić do otyłości, chorób serca i osteoporozy. Wino wręcz przeciwnie - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie