Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowe dane z Sanepidu dotyczące zatrucia salmonellą w rzeszowskiej restauracji

Beata Terczyńska
Beata Terczyńska
Większość osób, u których potwierdzono w badaniach zakażenie jadło kanapkę, do przygotowania której używany był m. in. sos holenderski na bazie surowych żółtek oraz jajko po benedyktyńsku nie poddane kompletnej obróbce termicznej.
Większość osób, u których potwierdzono w badaniach zakażenie jadło kanapkę, do przygotowania której używany był m. in. sos holenderski na bazie surowych żółtek oraz jajko po benedyktyńsku nie poddane kompletnej obróbce termicznej. Pixabay
U 39 osób wystąpiły objawy chorobowe, 7 jest hospitalizowanych - to najnowsze dane z rzeszowskiego sanepidu dotyczące zatrucia salmonellą w rzeszowskiej restauracji Rzeszuff. Salmonellę stwierdzono u dwóch pracowników. Większość osób, u których potwierdzono w badaniach zakażenie jadło kanapkę, do przygotowania której używany był m. in. sos holenderski na bazie surowych żółtek oraz jajko po benedyktyńsku nie poddane kompletnej obróbce termicznej.

31 maja PPIS w Rzeszowie rozpoczął kontrolę sanitarną oraz dochodzenie epidemiologiczne, aby ustalić przyczyny zatrucia i jego źródła.

- W wyniku badań osób wykazujących objawy zatrucia pokarmowego po zjedzeniu posiłków w rzeszowskiej restauracji ustalono jednoznacznie, że przyczyną zatrucia były bakterie Salmonella enteritidis - mówi Jaromir Ślączka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rzeszowie.

Dodaje, że na podstawie przeprowadzonych wywiadów epidemiologicznych ustalono, że większość osób, u których potwierdzono w badaniach zakażenie jadło kanapkę, do przygotowania której używany był m. in. sos holenderski na bazie surowych żółtek oraz jajko po benedyktyńsku nie poddane kompletnej obróbce termicznej.

- Wszystkie składniki i półprodukty dostępne w restauracji zostały zabezpieczone i pobrane do badań laboratoryjnych. Były to m.in. jajka z partii używanej do produkcji w dniach, w których doszło do zatruć pokarmowych, łosoś wędzony i sos holenderski wyprodukowany w okresie późniejszym. W przebadanych dotychczas produktach nie stwierdzono obecności bakterii Salmonella - mówi. - Analizując całość procesu produkcyjnego, użyte do produkcji składniki, jak również sposób ich przetworzenia najbardziej prawdopodobne wydaje się być użycie do wykonania sosu holenderskiego jaja zakażonego salmonellą, który następnie był wykorzystany do przygotowania kilkudziesięciu kanapek.

Lokal gastronomiczny, objęty decyzją administracyjną, pozostaje w zamknięciu do czasu przeprowadzenia ponownej kontroli sanitarnej na wniosek właściciela.

W wtorek do godz. 11 ustalono:

  • 48 osób narażonych na zatrucie,
  • 39 osób, u których wystąpiły objawy chorobowe,
  • 7 osób hospitalizowanych,
  • 17 osób z dodatnim wynikiem badania w kierunku Salmonella enteritidis, w tym 2 osoby z personelu restauracji.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nowe dane z Sanepidu dotyczące zatrucia salmonellą w rzeszowskiej restauracji - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto