Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre Podkarpackie. Chleb pszenny z kaszą jaglaną z Piekarni Krupa zachwyca smakiem

Urszula Sobol
Urszula Sobol
- Piekarnia Krupa bazuje na dawnych, sprawdzonych recepturach. Ma wieloletnie doświadczenie i dużą wiedzę - podkreśla Grzegorz Krupa, jeden z właścicieli piekarni
- Piekarnia Krupa bazuje na dawnych, sprawdzonych recepturach. Ma wieloletnie doświadczenie i dużą wiedzę - podkreśla Grzegorz Krupa, jeden z właścicieli piekarni Archiwum Piekarni Krupa
Piekarnia Krupa do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie 2023 zgłosiła chleb pszenny z kaszą jaglaną. - Bazujemy na wieloetapowym procesie wytwarzania pieczywa - zapewniają właściciele piekarni.

Piekarnia Krupa rozpoczęła działalność w 1937 roku. Jej atuty to wieloletnie doświadczenie, sprawdzone naturalne receptury i bogaty asortyment. Grzegorz Krupa, jeden z właścicieli zaznacza, że piekarnia jest małym zakładem, wręcz manufakturą, która dziś zatrudnia tylko pięć osób, ale najważniejsze jest to, że bazuje na dawnych, sprawdzonych recepturach.

- Mamy wieloletnie doświadczenie i dużą wiedzę. Nie zmieniamy procesu technologicznego. Jesteśmy w stanie tak przygotować prawdziwy chleb, aby całkowicie uciec od chemii - podkreśla Grzegorz Krupa, jeden z właścicieli Piekarni Krupa w Rzeszowie.

W tym roku do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie piekarnia zgłosiła chleb pszenny z kaszą jaglaną. Jego skład jest bardzo prosty: mąka pszenna, kasza jaglana, zakwas żytni, olej, sól i drożdże.

Zastosowanie kaszy jaglanej do pieczywa pszennego powoduje uzyskanie rewelacyjnej tekstury pieczywa. - Bardzo miękki środek z zawartością chrupiących ziaren kaszy i skórka pieczywa, która w procesie pieczenia uzyskuje złocisty kolor, nadaje temu produktowi niesamowity smak oraz wygląd - opisuje polecane pieczywo Grzegorz Krupa.

- Kasza jaglana jest mało popularnym produktem w polskiej kuchni, ale należy wspomnieć o jej ważnych właściwościach. Zawiera ona dużo białka, a co za tym idzie, jest zalecana w diecie vege, dla osób z niedoborem żelaza i szukających lekko strawnego, a zarazem sycącego produktu.

Grzegorz Krupa zapewnia też, że technologie używane w piekarni odwołują się do tradycyjnych receptur. - Bazujemy na wieloetapowym procesie wytwarzania pieczywa. Nie stosujemy szybkich, pędzonych nadmierną ilością drożdży oraz innych środków spulchniających, przemysłowych technologii, czy wcześniejszego zamrażania - mówi Grzegorz Krupa. - Wytwarzanie pieczywa pszennego na podmłodzie poolish jest bardzo czasochłonne, a tym samym kosztowne. Jednak zapewnia to otrzymywanie szczególnie aromatycznego i smakowitego pieczywa.

I dodaje, że chleb z kaszą jaglaną nie jest produktem technologicznie łatwym. - To wieloetapowy cykl produkcji - stwierdza Grzegorz Krupa. - Podanie ciasta kilkukrotnej fermentacji (bardzo mała zawartość drożdży) powoduje, że produkt finalny jest nie tylko pracochłonny, ale i czasochłonny.

Cykl produkcji trwa około 24 godziny. Dzięki kilkunastogodzinnemu procesowi fermentacji ciasta oraz jego obróbce i zastosowaniu rozczynu pszennego oraz niewielkiej ilości drożdży uzyskujmy bardzo aromatyczne pieczywo. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ale to nie oznacza, że chleb również jest bezglutenowy (zawiera mąkę pszenną).

Warto wiedzieć
Piekarnia znajduje się przy ul. ks. Feliksa Dymnickiego 6 (bocznej ulicy łączącej ul. 3 Maja i Słowackiego) w Rzeszowie. Lokalizacja nie zmieniła się od 1948 roku.

- Dostosowujemy swój asortyment do potrzeb współczesnego rynku. Mamy pieczywo począwszy od tradycyjnego chleba, chleba żytniego z pełnego przemiału, chleba wiejskiego pieczonego na liściu kapusty, aż po chleb pasterski z boczkiem i cebulą oraz chleby o małej zawartości mąki (chleb żytni ze słonecznikiem) - zapewnia Grzegorz Krupa, jeden z właścicieli piekarni.

I dodaje, że ich pieczywo jest bez chemicznych ulepszaczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nasze Dobre Podkarpackie. Chleb pszenny z kaszą jaglaną z Piekarni Krupa zachwyca smakiem - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto