MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowa granola czekoladowa. Przygotujesz ją w kilka chwil. Jest chrupiąca, pięknie pachnie i obłędnie smakuje. Wypróbuj nasz przepis

Redakcja
Wideo
od 7 lat
Chrupiąca czekoladowa granola z orzechami to pyszny pomysł na pożywne śniadanie. Nie kupuj jej w sklepie! Zrobiona w domu jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza. Przygotowujesz ją dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga wielkiego wysiłku, ale efekt zachwyca.

W skrócie

Zdradzę ci dzisiaj jeden z moich ulubionych sposobów na pyszne, pożywne śniadanie. W dodatku takie, za którym dzieci przepadają. Mam na myśli domową granolę czekoladową. Nie kupuję jej w sklepie, tylko piekę sama w domu. Zajmuje to dosłownie kilka chwil, a efekt jest dużo lepszy. Taka domowa granola jest także zdrowsza, bo nie zawiera zbyt dużo cukru, żadnych ulepszaczy, sztucznych dodatków i konserwantów. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej pieczenia to dodatkowy bonus. Granola tuż po upieczeniu jest miękka, ale kiedy wystygnie zrobi się przyjemnie chrupiąca. Doskonale smakuje z mlekiem albo jogurtem.

Domowa granola czekoladowa
Karolina Głogowska

Granola czekoladowa – pyszne i pożywne śniadanie

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 10-15 porcji
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • szklanka orzechów laskowych,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • szklanka płatków migdałowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy albo miodu).

Jak zrobić domową granolę czekoladową?

  1. W misce umieściłam płatki owsiane, dodałam do nich całe orzechy laskowe i płatki migdałowe.
  2. Orzechy włoskie zmiażdżyłam i także dodałam do miski. Wymieszałam całość.
  3. W rondelku rozgrzałam olej, dodałam syrop klonowy, kakao i czekoladę. Nie gotowałam, tylko wymieszałam na gładką masę.
  4. Syrop wlałam do orzechów i dokładnie wymieszałam.
  5. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wysypałam na nią granolę. Piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia wymieszałam całość.
  6. Granolę zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Można ją przechowywać w pojemniku przez ok. 2-3 tygodnie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowa granola czekoladowa. Przygotujesz ją w kilka chwil. Jest chrupiąca, pięknie pachnie i obłędnie smakuje. Wypróbuj nasz przepis - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto