Czym się różni płyta indukcyjna od elektrycznej

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux
Choć płyty indukcyjne są jednym z rodzajów płyt elektrycznych, to pod względem efektywności działania i właściwości zdają się być najlepszym możliwym wyborem. Płyty indukcyjne to wygoda i oszczędność energii, a zarazem sprzęt, który przyda się w każdym gospodarstwie domowym. Żeby lepiej zrozumieć cechy tych urządzeń prezentujemy kluczowe różnice między indukcją i tradycyjnymi płytami elektrycznymi.

Czym jest płyta indukcyjna

Płyty indukcyjne już od dość dawna cieszą się dużą popularnością, co wynika bezpośrednio z ich funkcji oraz wygody użytkowania. Urządzenia indukcyjne różnią się od płyt gazowych czy ceramicznych (grzewczych) nie tylko wizualnie, ale też – a może przede wszystkim – sposobem działania.

Tego typu płyty działają w oparciu o indukcję elektromagnetyczną, wykorzystującą tzw. cewkę indukcyjną. We wnętrzu płyty znajduje się siatka obwodów elektrycznych. Gdy na pole grzejne położysz odpowiednie naczynie, wytwarzane jest pole magnetyczne, powodujące we wnętrzu naczynia prądy wirowe – to z kolei skutkuje wzrostem temperatury. Warto zwrócić uwagę, że podczas gotowania nie nagrzewa się cała płyta, a jedynie pole palnika i tylko bezpośrednia jego okolica (i to – w praktyce – od nagrzewanej zawartości naczyń).

Dlaczego? Otóż indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, dlatego do kuchenki indukcyjnej potrzebujesz specjalnych naczyń. Co więcej, pole grzejne nagrzewa się tylko wtedy, jeśli znajduje się na nim specjalny garnek czy patelnia.

Wbrew pozorom do jednych z największych zalet płyt indukcyjnych zalicza się oszczędność energii – może być ona nawet o 1/4 mniejsza niż przy standardowych płytach grzewczych. Krótszy jest też czas gotowania. Ponadto płyty indukcyjne są bardzo bezpieczne w użytkowaniu, z uwagi na to, że tylko niewielka część ich powierzchni się nagrzewa (tzw. ciepło szczątkowe).

Z tego też powodu indukcyjną płytę grzejną dużo łatwiej może utrzymać w czystości, a kawałki jedzenia nie przywierają do jej powierzchni. Właściwie jedynym minusem płyt indukcyjnych może być jej cena, ale... w ofercie marki Electrolux znajdziesz produkty w bardzo przystępnych cenach, oprócz tradycyjnych płyt indukcyjnych dostępne są również innowacyjne płyty indukcyjne zintegrowane z okapem COMBO oraz wiele innych sprzętów AGD, jak choćby nowa linia piekarników Pure Black.

Czym jest płyta elektryczna

Płyty elektryczne posiadają specjalne pola zamiast palników – tak naprawdę płyty indukcyjne są również płytami elektrycznymi. Pozostałe typy płyt elektrycznych to płyty żeliwne i ceramiczne. Oba warianty są tańsze niż płyty indukcyjne, lecz związane jest to również z różnymi ich słabszymi stronami. Płyty żeliwne posiadają pola wystające ponad powierzchnię płyty, a do tego są bardzo drogie w eksploatacji (mówiąc wprost: zużywają dużo więcej energii elektrycznej). Płyty ceramiczne stawiane są już natomiast półkę wyżej, ale wciąż ustępują płytom indukcyjnym pod względem energooszczędności, łatwości obsługi, szybkości nagrzewania czy ryzyka poparzenia w trakcie korzystania.

Porównanie płyty indukcyjnej i elektrycznej

Choć płyta indukcyjna jest jednym z typów płyty elektrycznej, to jednak dość sporo je różni. Kwestie budowy zostały już omówione wcześniej. Zupełnie różne jest też ich działanie – w kuchni indukcyjnej przygotowywanie posiłków odbywa się za pomocą indukcji elektromagnetycznej, w przypadku płyty elektrycznej powierzchnia nagrzewa się za pomocą grzałek i transferu ciepła.

Z tych względów płyty indukcyjne lepiej wypadają także pod względem bezpieczeństwa. Dzieje się tak dlatego, że w czasie gotowania na indukcji nagrzewa się jedynie miejsce, w którym jest garnek – pozostała część pozostaje zimna. Niestety płyta elektryczna, taka jak płyta ceramiczna, nagrzewa się cała.

Pod względem wydajności i czasu gotowania ponownie najlepiej prezentuje się płyta indukcyjna. Pola grzejne nagrzewają się szybciej, dzięki czemu w jeszcze krótszym czasie przygotujesz swoje ulubione potrawy. Palniki elektryczne nie dość, że długo się nagrzewają, to jeszcze długo stygną.

Co więcej, zużycie prądu także jest mniejsze w indukcji. Jedyną przewagą płyt elektrycznych może być cena, ale czy na pewno? Biorąc pod uwagę jakość produktu, wygodę użytkowania oraz energooszczędność eksploatacji, w dłuższej perspektywie bardziej opłacalny może okazać się zakup takiej płyty indukcyjnej jak Bridge 600 SLIM-FIT 60 cm od Electrolux. Urządzenie posiada tak innowacyjne i praktyczne funkcje, jak choćby możliwość połączenia dwóch pól grzejnych w jedną powierzchnię. Ponadto strefy grzejne Infinite dostosowują się do rozmiarów patelni czy garnków, a funkcja Hob2Hood® gwarantuje bezprzewodowe połączenie między urządzeniem i okapem. W ofercie producenta znajdziesz też sprzęty z wbudowanym okapem, jak choćby płyta indukcyjna z okapem (COMBO) KCC85450.

Podsumowanie

Nie da się ukryć, że płyta indukcyjna pod praktycznie każdym względem wypada znacznie lepiej niż inne płyty elektryczne. Zatem odpowiedź na pytanie „kuchenka elektryczna czy indukcyjna?” jest właściwie oczywista. Płyty indukcyjne szybciej się nagrzewają, zapewniają wygodniejsze i szybsze gotowanie, są bardziej energooszczędne i łatwiejsze do czyszczenia, a do tego bezpieczniejsze w użytkowaniu. Płyta indukcyjna czy elektryczna? Zdecydowanie postaw na indukcję i sprawdź aktualny asortyment marki Electrolux.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto