Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przepisy. Zawijaniec makowy częstym gościem na stołach

OPRAC.:
Urszula Sobol
Urszula Sobol
Zawijaniec makowy smakuje wyśmienicie
Zawijaniec makowy smakuje wyśmienicie Archiwum Polska Press
Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto z makiem? Podajemy sprawdzony przepis na zawijaniec makowy.

Zawijaniec makowy

Przepis poleca KGW Dębów

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 10 dag masła,
  • 1/3 szklanka oleju,
  • 2 całe jajka,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy.

Masa makowa:

  • 0,5 kg maku,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 5 łyżek marmolady,
  • olejek rumowy,
  • rodzynki.

Wykonanie:

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto drożdżowe. Mak sparzyć, trzykrotnie zmielić. Utrzeć z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować białkiem i nałożyć część maku. Zwinąć rulony, włożyć na patelnię i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto