Zawijaniec makowy
Przepis poleca KGW Dębów
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- 10 dag drożdży,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 10 dag masła,
- 1/3 szklanka oleju,
- 2 całe jajka,
- 3 żółtka,
- cukier waniliowy.
Masa makowa:
- 0,5 kg maku,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki miodu,
- 5 łyżek marmolady,
- olejek rumowy,
- rodzynki.
Wykonanie:
Ze składników na ciasto wyrobić ciasto drożdżowe. Mak sparzyć, trzykrotnie zmielić. Utrzeć z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować białkiem i nałożyć część maku. Zwinąć rulony, włożyć na patelnię i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?