MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Młodzi cukiernicy rywalizowali w Krośnie o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie. Tworzyli torty, ciasteczka i figurki z marcepana [ZDJĘCIA]

Ewa Gorczyca
Ewa Gorczyca
Współczesna architektura była inspiracją dla uczestników Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Etap wojewódzki konkursu odbył się w Krośnie.

Zgodnie z wieloletnią już tradycją gospodarzem turnieju był Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie. Udział wzięli najzdolniejsi uczniowie ze szkół kształcących w zawodzie cukiernika: Natalia Klonowicz, Oliwia Podraza, Paulina Hałajko, Kinga Mazur, Sebastian Nowak, Konrad Brzejszcz, Weronika Polak, Ewa Piękoś i Laura Fruga.

Reprezentowali:

  • Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy,
  • Zespół Szkół Spożywczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie,
  • Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu,
  • Rzemieślniczą Branżowa Szkołę I Stopnia w Tarnowie
  • ZSP nr 2 w Krośnie

- Konkurs ma na celu pokazać umiejętności młodych adeptów zawodu, ale też zachęcić pracodawców do podejmowania współpracy ze szkołą, po to by uczniowie mogli uczyć się od mistrzów - mówi Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2.

Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w czasie której uczniowie rozwiązywali test przygotowany przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu, oraz praktycznej, która odbyła się w szkolnej pracowni.

Ta rywalizacja trwała aż pięć godzin: w tym czasie uczniowie musieli wykonać tort, sześć figurek z marcepana oraz sześć minideserów. Słodkości miały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Współczesna architektura”. Oceniała je siedmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.

Jesteśmy dumni, bo poradzili sobie z bardzo trudnym tematem, pracując pod presją czasu. Powstały bardzo ładne prace - mówi Katarzyna Bomba, nauczyciel ZSG w Rzeszowie, członkini komisji.

I miejsce przypadło Sebastianowi Nowakowi z ZSUiS w Jaśle, którego do konkursu przygotowała Marta Mikrut. Wykonał tort, inspirowany architekturą Warszawy – m.in. Złotych Tarasów i szklanych wieżowców. Sebastian swoją przyszłość wiąże z cukiernictwem. Idzie w ślady starszej siostry, która pracuje w tym zawodzie.

II miejsce zajęła Weronika Polak z ZSG w Rzeszowie. III – Laura Fruga z ZSP nr 2 w Krośnie. Zwycięska trójka ma szanse na wyjazd na finał turnieju do Wrocławia.

Dzięki dużemu wsparciu sponsorów, wszyscy uczestnicy turnieju dostali nagrody, Były też puchary dla zwycięskich szkół i dyplomy dla opiekunów.

Zobaczcie, jak powstawały słodkie dzieła uczestników cukierniczego turnieju

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Dom rodzinny Ponurego czeka na gości

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto