W trakcie kilku ostatnich dni młodzież próbowała swoich sił w kuchni pichcąc potrawy do kulinarnego ebooka. Na talerzach znalazły się tradycyjne dania polskie i ukraińskie z wykorzystaniem zdrowych zamienników.
Wspólne gotowanie, a potem degustacja służyła integracji, rozmowom i wymianie doświadczeń. Efektem projektu będzie polsko-ukraiński ebook z przepisami dań przygotowanych w czasie projektu - zapowiada Karolina Miżejewska z CKiW OHP w Oleśnicy.
Podczas warsztatów artystycznych w Spółdzielni Artystycznej MAK uczestnicy tworzyli instalację artystyczną wykorzystując wzory ludowych haftów polskich i ukraińskich. Instalacja zostanie zaprezentowana podczas happeningu w I Liceum Ogólnokształcącym na zakończenie projektu, który już niebawem. Uczestnicy przygotowywali prezentację o swoim kraju oraz quiz wiedzy, co służyło bliższemu poznaniu kraju partnera i jego kultury.
Oczywiście nie mogło zabraknąć wycieczki do stolicy Dolnego Śląska. We Wrocławiu młodzież zwiedziła Panoramę Racławicką, Muzeum Pana Tadeusza, a także sprawdziła swoje umiejętności pracy w grupie grając w miejską grę tropem złodzieja rękopisu Adama Mickiewicza. Wycieczkę zakończyła wizyta w Escape Roomie, w którym uczestnicy musieli odnaleźć zagubioną część do wehikułu czasu Leonarda da Vinci.
Projekt został sfinansowany ze środków Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży z dotacji MEiN w wysokości 16 126,75 zł
Spotkania w ramach projektu „Polsko-ukraiński tygiel smaku" odbywały się także w siedzibie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy, która mieści się w Zamku Książąt Oleśnickich przy ul. Zamkowej 4, tel. 71 314 20 12.
Polacy badają kosmos
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?