![6. Kapuśniak z kapusty kiszonej z kaszą jaglaną...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/35/b9/638df1d1c8e79_o_large.jpg)
TOP 10 rozgrzewających i sycących zup na zimowe chłody. Smaczne i sprawdzone przepisy [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
6. Kapuśniak z kapusty kiszonej z kaszą jaglaną
(Klub Seniora Stany)
Składniki:
3 litry wody, 70 dag kapusty kiszonej, 25 dag boczku wędzonego, 30 dag dobrej kiełbasy, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 pora, 5 ziemniaków, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka majeranku, pół łyżeczki kminku, kilka grzybów suszonych, sól, pieprz, natka pietruszki.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić, żeby się sparzyła. Kapustę posiekać i zalać wodą. Następnie gotować do miękkości. Do osobnego garnka wlać 3 litry wody. Dodać ziemniaki, sparzoną kaszę wraz z wszystkimi pokrojonymi warzywami i przyprawami. Gotować składniki do miękkości. Następnie dodać odgotowaną kapustę i przysmażoną kiełbasę z boczkiem. Doprowadzić do wrzenia zupę i doprawić wedle uznania solą, pieprzem i majerankiem. Podawać na gorąco posypaną zielona pietruszką.