Słodkie przekąski i ciasta na sylwestra. TOP 10 sprawdzonych przepisów na smakołyki [ZDJĘCIA]
Domowe pączki
(Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Jastkowickiej)
Składniki: 1 kg mąki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 10 dag drożdży, 0,75 szklanki mleka, 10 żółtek, 1 łyżka spirytusu, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, konfitury, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie: Szklankę mąki utrzeć z drożdżami i 0,33 szklanki cukru. Wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić. Do żółtek dodać szczyptę soli, odstawić na 10-15 minut. Dodać do rozczynu. Połączyć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione ostudzone masło oraz mąkę wyrobić na ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wykrawać krążki. Na każdym ułożyć konfiturę, zlepić brzegi, przykryć ściereczką i odstawić. Kiedy podrosną smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Układać na serwetkach, polukrować albo posypać cukrem pudrem.