Konkurs: Najlepszy polski barman poszukiwany!
W drodze do zwycięstwa W tajniki poprawnego wyszynku piwa polskich barmanów wprowadził Vojtech Homolka, czeski piwowar i znawca sztuki piwowarskiej. Podczas części praktycznej barmani poznali zasady „perfect pour” i mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności. Teoretyczną część kwalifikacji poprowadził znany polski sensoryk, Maciej Chołdrych, który wprowadził barmanów w świat czeskiej kultury piwnej. Uczestnicy zgłębili historię i tajemnice kultowej już marki Pilsner Urquell. Mieli także okazję poznania składników tej ikony czeskiego piwa – chmielu Saaz, aromatycznego słodu czy charakterystycznego dla marki Pilsner Urquell dwurzędowego jęczmienia. Przedsmak globalnego finału Pilsner Urquell International Master Bartender zapewniła część egzaminacyjna z testem z wiedzy i opanowania sztuki „perfect pour”, opartej na wzorcowych sposobach nalewania i serwowania piwa Pilsner Urquell. Pierwszy etap eliminacji do Pilsner Urquell International Master Bartender 2012 za nami. Punkty zebrane w ich trakcie mogą zaprowadzić uczestników do finału krajowego. Aby zwiększyć swoje szanse na udział w nim, barmani będą musieli wykazać się wiedzą o umiejętnościami podczas wizyty „tajemniczego klienta” w ich lokalu. Kolejna ogólnopolska rozgrywka odbędzie się już w sierpniu br. Dziesięciu najlepszych barmanów zmierzy się w finale, a najlepszy będzie reprezentował Polskę podczas międzynarodowego finału w czeskim Pilznie, skąd wywodzi się Pilsner Urquell.