Jak zrobić hummus? Przepis na prostą, zdrową przekąskę w mniej niż 10 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gotowy hummus to świetna przekąska. Można ją podawać do chrupiących warzyw lub w formie kanapki.
Gotowy hummus to świetna przekąska. Można ją podawać do chrupiących warzyw lub w formie kanapki. Anna Daniluk
Udostępnij:
Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli korzystamy z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze w puszce, to można go zrobić w 10 minut. Hummus z ciecierzycy to także znakomite źródło białka w diecie wegetariańskiej. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak zrobić domowy hummus.

W skrócie

Hummus - co to właściwie jest jest?

Hummus jest coraz bardziej popularny w Polsce. Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini najchętniej stosowana jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki hummusu

Właściwości i wartości zdrowotne hummusu

Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:

  • potasu,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • cynku,
  • wapnia,
  • i magnezu.

Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.

Hummus - z czym go jeść?

Najczęściej podaje się kanapki z hummusem. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki:

  • marchewki,
  • korzeń pietruszki
  • i seler naciowy.

W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami.

Hummus — przepisy na domowe pasty

Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy:

  • hummus z suszonymi pomidorami,
  • hummus z soczewicy,
  • hummus z papryką,
  • hummus z bobu,
  • hummus z buraka,
  • hummus z dyni,
  • a nawet z dodatkiem awokado.

Hummus — przepis na idealne danie

Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B.
Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Anna Daniluk

Czas przygotowania około 10-8 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie)
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:

  • 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml)

Do podania:

  • Oliwa z oliwek do podania
  • Opcjonalnie świeża natka pietruszki, bazylia

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
  2. Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
  3. Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Hummus należy przełożyć do miski.
  5. Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
  6. Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
  7. Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
  8. Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.

Pij zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zrobić hummus? Przepis na prostą, zdrową przekąskę w mniej niż 10 minut - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie