18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Karp w galarecie

e-mieszkanie.plZaktualizowano 
Karp w galarecie
Karp w galarecie e-mieszkanie.pl
Przepis świąteczny. Karp w galarecie

Składniki
Karp – wypatroszony lecz z głową i płetwą ogonową – 2 kg,
włoszczyzna:
4 marchewki,
seler,
korzeń pietruszki,
por;
cebula,
50 gram rodzynek,
2 listki laurowe,
4 ziela angielskie,
7 ziarenek pieprzu,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki soli,
ćwierć łyżeczki cukru,
2 łyżeczki żelatyny

Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 120 min.
Całkowity czas przygotowania 140 min.
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie, danie wigilijne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 130

Wykonanie:
Karpia podziel na dzwonki, oprósz je lekko solą i wstaw do lodówki. Głowę i płetwę ogonową wyczyść i włóż do garnka, dodaj obraną włoszczyznę i pokrojoną w piórka cebulę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty oraz lekko zmiażdżony czosnek, zalej wodą w takiej ilości by przykrywała całość. Zagotuj na bardzo małym ogniu i gotuj do uzyskania miękkości warzyw. Żelatynę rozpuść w niepełnej szklance wody. Odcedź dokładnie wywar i w lekko przestudzony włóż dzwonki karpia i ugotowaną już marchewkę. Zagotuj na niewielkim ogniu i gotuj przez kwadrans od zagotowania. Wyłów marchewkę i karpia, ponownie przecedź wywar, najlepiej najpierw przez sitko o drobnych oczkach, a następnie jeszcze przez gazę. Do przecedzonego wywaru dodaj żelatynę i rozprowadź ją dokładnie. Odstaw garnek do przestudzenia. Na półmisku ułóż karpia i udekoruj go cienkimi talarkami marchewki, następnie zalej przestudzoną żelatyną. Odstaw do stężenia.

Podanie:
Galareta, która najczęściej spotykana jest w tego typu potrawach jest przejrzysta i tak naprawdę bez smaku, jednak nie tak przygotowana według tego przepisu. Tutaj dzięki mocnemu wywarowi rybno-warzywnemu mamy pewność, że powstaje na bazie bulionu, a nie wody i taki też ma smak. Dekorację galatu możemy wykonać w sposób jaki tylko lubimy, bez problemu możemy użyć jajka, kukurydzy czy innych warzyw, potrawa zyska na smaku, ale i na wyglądzie.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Karp w galarecie - Rzeszów Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3