Składniki:
- 50 dag mąki,
- 1 kostka margaryny lub 25 dag masła,
- 4 jajka,
- 4 łyżki śmietany,
- 5 łyżek cukru
- pudru, szczypta soli,
- cynamon,
- 1 kisiel o smaku wiśniowym lub truskawkowym,
- 2 łyżeczki proszku
- do pieczenia,
- 1,5 kg jabłek antonówek lub renet,
- 1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać proszek do pieczenia, żółtka, cukier, sól oraz śmietanę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i położyć na spód blaszki. Na ciasto dać 1,5 kg jabłek pokrojonych w plastry, posypać wszystko cynamonem. Ubić pianę, dodać 1 szklankę cukru i ubijać dalej. Na koniec dodać kisiel, lekko zamieszać i wyłożyć na jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce na pianę. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu placek posypać cukrem pudrem.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?