Co zrobić, jeśli po świętach zostanie w naszej lodówce za dużo jedzenia? Na pomoc przychodzi jadłodzielnia - punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności. To specjalna lodówka, do której można przynosić produkty, którymi chcemy podzielić się z innymi.
Taka lodówka działa w Rzeszowie, przy Stowarzyszeniu Zupełne Dobro, ul. Sondeja 8, koło dworca PKP Staroniwa.
- Głównym celem jadłodzielni jest przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia. Takiego, którego sami nie jesteśmy już w stanie zjeść, bo np. za dużo ugotowaliśmy. Zamiast wyrzucać albo czekać, jak się zepsuje, możemy to zostawić w naszej lodówce - tłumaczy Marzena Lutyńska, prezes Stowarzyszenia Zupełne Dobro.
Jak zaznacza, każda osoba może z tego skorzystać. Punkt nie jest dedykowany wyłącznie potrzebującym. Uwaga, aby żywność, którą chcemy dostarczyć do lodówki, nadawała się do spożycia, powinna być odpowiednio zapakowana i opisana. Zgodnie z regulaminem.
Jakie więc jedzenie można przynieść do jadłodzielni? Dla przykładu:
- produkty, które sami moglibyśmy zjeść;
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności – „najlepiej spożyć do”);
- produkty zapakowane w pojemnikach;
- wyroby własne, np. ciasta lub zupy (starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania);
- produkty suche, napoczęte, np. torebka ciastek, słoik mąki.
Produkty, które wymagają schłodzenia, należy dostarczyć w przenośnej lodówce lub torbie termicznej.
Jakich produktów nie należy zostawiać w lodówce? Między innymi:
- surowego mięsa;
- jedzenia zawierającego surowe jaja,
- domowych majonezów
- wyrobów z niepasteryzowanego mleka.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?