Z cyklu podkarpackie rarytasy: Bulwiok podkarpacki

Redakcja
Antje
Udostępnij:
Pierwsze słuszne skojarzenie..."coś" z ziemniakami. Buliwok to potrawa wywodząca się z okolic Futomy. Ten smakołyk uplasował się na Liście Produktów Tradycyjnych...a mało kto o nim słyszał.

Najprościej mówiąc: ciasto drożdżowe z farszem z pierogów ruskich z dodatkiem...no właśnie...TEN dodatek... Cierpliwi znajdą go w przepisie.
Ciasto:1/2 kostki drożdży70 dkg mąki pszennejszklanka mleka50 g masła2 jajka1 żółtkosólcukier
Drozdże rozpuszczamy w części ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki maki i 1 łyżkę cukru. Masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Jak drożdże podwoją swoją objetość, dodajemy mąkę, jajka, żółtko, sól oraz letnie mleko z masłem. Wyrabiamy cierpliwie :). Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno być za miękkie i nie może się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. (Ten czas mozna śmiało wykorzystać na przygotowanie farszu). Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (duży kwadrat lub prostokąt). Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 minut.
Farsz:20 dkg białego sera7 średniej wielkości ziemniaków2 cebulesólpieprzi to "COŚ" :) świeża mięta
Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodajemy pokruszony ser i podsmażoną na masełku z dodatkiem maggi cebulkę. Doprawiamy do smaku, dodajemy świeżo posiekane liście mięty - jak ktoś bardzo lubi to 10 listków nie zaszkodzi, delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na środek wyrośniętego na blasze ciasta, jego nadmiar bo bokach zakładamy do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Smarujemy białkiem. Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni C). Najsmaczniejszy oczywiście na ciepło.
Smakowitego po raz kolejny!!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Materiał oryginalny: Z cyklu podkarpackie rarytasy: Bulwiok podkarpacki - Warszawa Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie