Najprościej mówiąc: ciasto drożdżowe z farszem z pierogów ruskich z dodatkiem...no właśnie...TEN dodatek... Cierpliwi znajdą go w przepisie.
Ciasto:1/2 kostki drożdży70 dkg mąki pszennejszklanka mleka50 g masła2 jajka1 żółtkosólcukier
Drozdże rozpuszczamy w części ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki maki i 1 łyżkę cukru. Masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Jak drożdże podwoją swoją objetość, dodajemy mąkę, jajka, żółtko, sól oraz letnie mleko z masłem. Wyrabiamy cierpliwie :). Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno być za miękkie i nie może się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. (Ten czas mozna śmiało wykorzystać na przygotowanie farszu). Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (duży kwadrat lub prostokąt). Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 minut.
Farsz:20 dkg białego sera7 średniej wielkości ziemniaków2 cebulesólpieprzi to "COŚ" :) świeża mięta
Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodajemy pokruszony ser i podsmażoną na masełku z dodatkiem maggi cebulkę. Doprawiamy do smaku, dodajemy świeżo posiekane liście mięty - jak ktoś bardzo lubi to 10 listków nie zaszkodzi, delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na środek wyrośniętego na blasze ciasta, jego nadmiar bo bokach zakładamy do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Smarujemy białkiem. Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni C). Najsmaczniejszy oczywiście na ciepło.
Smakowitego po raz kolejny!!
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?