Podajemy sprawdzony przepis na ser jajeczny. Recepturą podzieliło się z nami (KGW Deszno. Ser jajeczny najlepiej smakuje na śniadanie wielkanocne z wędliną i chrzanem.
Składniki:
10 jaj,
1 litr mleka,
sól,
cukier do smaku.
Wykonanie: Jajka wybić do naczynia i roztrzepać trzepaczką. Mleko zagotować. Na wrzące mleko wlać roztrzepane jaja i ogrzewać ( nie dopuścić do gotowania). Dodać do smaku sól i cukier wg uznania. Gdy wytworzy się ser i oddzieli serwatka zlać do worka z tetry, uformować w kształcie klinka przycisnąć deską z obciążeniem do wystudzenia. Najlepiej smakuje na śniadanie wielkanocne z wędliną i chrzanem.
Wideo
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!