Bandurniczki – przepis Małgorzaty Domoń (KGW W Jaćmierzu)
Składniki:
Ciasto: drożdżowe: 2szkl. mąki, 5 dag drożdży, 0.5 kostki margaryny lub masła, 0.5szkl. śmietany, 1jajko, szczypta soli. Farsz ziemniaczany: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 0.5 kostki masła, pieprz, sól, zielony, koperek.
Wykonanie farszu:
Ziemniaki ugotować i podusić. Omaścić usmażoną na maśle cebulką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zielony koperek.
Wykonanie bandurniczków:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Mąkę, tłuszcz, jajo i sól łączymy na stolnicy i dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, roztaczamy na około 1cm grubości i odcinamy z ciasta paski o szer.4-5cm.Napaski nakładamy ziemniaczany farsz i formujemy ruloniki o długości 6-7cm. Ruloniki kładziemy na blaszkę. Jak trochę podrosną, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?