Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wiecie co to są bandurniczki? Podajemy sprawdzony przepis

Urszula Sobol
Urszula Sobol
]Bandurniczki – przepis Małgorzaty Domoń
]Bandurniczki – przepis Małgorzaty Domoń Archiwum Polska Press
Barndurniczki to zaskakująca nazwa potrawy zrobionej z drożdżowego ciasta i nadziewanej ziemniakami. Podajemy sprawdzony przepis.

Bandurniczki – przepis Małgorzaty Domoń (KGW W Jaćmierzu)

Składniki:

Ciasto: drożdżowe: 2szkl. mąki, 5 dag drożdży, 0.5 kostki margaryny lub masła, 0.5szkl. śmietany, 1jajko, szczypta soli. Farsz ziemniaczany: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 0.5 kostki masła, pieprz, sól, zielony, koperek.

Wykonanie farszu:

Ziemniaki ugotować i podusić. Omaścić usmażoną na maśle cebulką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zielony koperek.

Wykonanie bandurniczków:

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Mąkę, tłuszcz, jajo i sól łączymy na stolnicy i dodajemy rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, roztaczamy na około 1cm grubości i odcinamy z ciasta paski o szer.4-5cm.Napaski nakładamy ziemniaczany farsz i formujemy ruloniki o długości 6-7cm. Ruloniki kładziemy na blaszkę. Jak trochę podrosną, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto