Burmistrz dzielnicy Aleksander Ferens poinformował, że na chronioną prawem listę trafiło właśnie najbardziej warszawskie ciastko. Chodzi o wuzetkę. Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z inicjatywy osób związanych z gastronomią warszawską i burmistrza dzielnicy Śródmieście, przygotowany został wniosek o wpis ciastka na tę listę. Zawiera ona produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
- Nie ma chyba bardziej śródmiejskiego ciastka. Zarówno jego nazwa, historia powstania i skojarzenia turystyczne, nierozerwalnie związane są z naszą dzielnicą i z Warszawą – powiedział Aleksander Ferens, burmistrz Dzielnicy Śródmieście. – Zależało nam, żeby zachować ten przepis i jego tradycję dla przyszłych pokoleń – dodaje.
Historia warszawskiej wuzetki
Wuzetka na cukierniczej mapie stolicy pojawiła się wraz z konkursem na ciastko, ogłoszonym pod koniec lat 40. XX wieku przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Jeszcze na początku lat 50. wyłączność na produkcję wuzetek miały Warszawskie Zakłady Ciastkarskie (WZC).
- Biszkoptowy wypiek, przekładany kremem, serwowano wówczas jedynie w kawiarniach i cukierniach firmowych pod szyldem „Camargo”. W latach 70. XX wieku wielu byłych pracowników WZC założyło swoje zakłady i zaczęło robić własne wersje ciastka. W ten sposób przyczynili się do jego popularyzacji nie tylko w Warszawie, ale również w całej Polsce – wskazuje burmistrz Śródmieścia.
Receptura wuzetki
Oryginalna receptura opiera się na dwóch czekoladowych biszkoptach przedzielonych warstwami marmolady i bitej śmietany. Na wierzchu udekorowana jest polewą czekoladową i kleksem z bitej śmietany.
Wuzetka jest ciastem sezonowym, jednak w Warszawie są miejsca, w których dostępna jest przez cały rok. Jednym z nich jest restauracja Świętoszek przy Rynku Starego Miasta.
- Nasi goście bardzo chętnie zamawiają wuzetkę. Z ciekawości, ale też pewnego sentymentu i przeświadczenia, że będąc w Warszawie, koniecznie trzeba jej spróbować – mówi Hieronim Piotrowski, właściciel restauracji Świętoszek i jeden z inicjatorów pomysłu wpisania wuzetki na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wuzetka, czyli Zestaw Obowiązkowy
Wuzetka stała się popularna również jako bohaterka kultowego filmu „Miś” w reżyserii Stanisława Barei z 1980 roku. W filmie Ryszard Ochódzki podczas wizyty w kawiarni z Aleksandrą Kozeł słyszy, że „kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego”.
Wuzetka na placu Poli Negri w Warszawie
Z tej okazji władze dzielnicy zapowiedziały słodką niespodziankę. Już w najbliższą sobotę, 29 lipca od godziny 12.00 do 20.00 na placu Poli Negri zaśpiewają artyści jak m.in.: NORBI, K.A.S.A, Renata Dąbkowska. Będzie można obejrzeć tez kabaret oraz zjeść warszawskie ciastko.
O godzinie 16.30 odbędzie się prezentacja dotycząca nowego Produktu Tradycyjnego, władze dzielnicy rozdadzą też mieszkańcom 1000 wuzetek, przygotowanych według oryginalnej receptury.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?