Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Polscy żeglarze zaczynają walkę o ostatnie kwalifikacje olimpijskie

Polscy żeglarze zaczynają walkę o ostatnie kwalifikacje olimpijskie

Pirat z Sosnowca zatrzymany! Mógł kogoś zabić! Dostał 6500 zł mandatu i 30 punktów

Pirat z Sosnowca zatrzymany! Mógł kogoś zabić! Dostał 6500 zł mandatu i 30 punktów

Polecamy

Matura z angielskiego na poziomie podstawowym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z angielskiego na poziomie podstawowym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Na tym zarabia Dagmara z „Królowych życia”. Część pieniędzy płynie zza granicy!

Na tym zarabia Dagmara z „Królowych życia”. Część pieniędzy płynie zza granicy!

Rysice grają dziś trzeci mecz finału Tauron Ligi

Rysice grają dziś trzeci mecz finału Tauron Ligi