Składniki:
borowiki - 30 dkg,
jajka - 1 szt,
mąka pszenna - 1 kg,
woda gorąca - ¼ szklanki,
cebula - 2 szt,
masło - 5 dkg,
sól - 2 szczypty,
pieprz - 2 szczypty.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto oraz na farsz do uszek. W dalszej kolejności należy namoczyć grzyby - borowiki suszone w letniej wodzie na okres kilku godzin - najlepiej zrobić to na noc. Następnie należy ugotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić je i zmielić przez maszynkę o drobnych otworach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym należy ją zeszklić wraz z borowikami na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie robimy ciasto na uszka, takie jak na ciasto pierogowe, wsypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, szczyptę soli i zarabiamy delikatne i jednolite ciasto. Dodajemy małą ilość gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy kółeczka za pomocą małej literatki. Na wycięte kółeczka nakładamy łyżeczką farsz. Sklejamy podobnie jak pierogi z tym, że oba końce łączymy ze sobą. Gotowe uszka gotujemy przez ok. 7- 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię garnka. Podawać z czerwonym barszczem.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?