Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trwa sezon na czosnek niedźwiedzi! Do czego możemy wykorzystać go w kuchni?

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Archiwum Nowin
Do czego możemy wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi zapytaliśmy Ewę Muszyńską, dietetyka z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie.

- Czosnek niedźwiedzi ceniony jest dzięki swoim właściwościom leczniczym, odżywczym i smakowym - mówi Ewa Muszyńska, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie.

Do czego możemy wykorzystać go w kuchni?

- Moją ulubioną formą spożywania czosnku niedźwiedziego jest pesto - posiekane, wymieszane z oliwą, przyprawami, świetnie uzupełnia dania z makaronem czy kaszotto. Pesto ma też tę zaletę, że możemy go przechowywać dłużej w spiżarni i wspomagać się nim w trakcie infekcji. W wersji na surowo twarożek wymieszany z listkami smakuje wybornie. Również jako dodatek do sałatek, zup czy farsz do pierogów ruskich. Świeże listki pasują do mizerii, a także wymieszane z masłem jako smarowidło do pieczywa. Najlepiej smakują młode liście, wczesną wiosną. Można go jednak utrwalić w formie nalewki, pesto lub ususzyć, a nawet ukisić, aby cieszyć się jego smakiem na dłużej - podkreśla dietetyk.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto