4 z 11
Poprzednie
Następne
TOP 10 rozgrzewających i sycących zup na zimowe chłody. Smaczne i sprawdzone przepisy [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
4. Kapuśniak
(KGW Rakowa)
Składniki:
30 dag boczku lub kiełbasy, 50 dag kiszonej kapusty, 3 marchewki, 2 cebule, 5 dag słoniny, 1 łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kminku, posiekana natka pietruszki lub szczypiorek, sól.
Wykonanie:
Boczek lub kiełbasę pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą, gotować. Po 10 minutach dodać posiekaną kapustę oraz startą marchewkę i liść laurowy i dalej gotować. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na jasnozłoty kolor razem ze słoniną. Dodać mąkę, lekko podsmażyć, rozprowadzić zimną wodą i wlać do wrzącej zupy, zagotować i doprawić solą oraz roztartym czosnkiem. Gotowy kapuśniak posypać pietruszką. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.