1 z 11
Następne
TOP 10 ciekawych i smacznych potraw wielkanocnych z Podkarpacia m.in. borszcz owsiany, zupa wielkanocna [PRZEPISY]
Borszcz owsiany (KGW Bałucianka)
Składniki: 2 szklanki mąki owsianej razowej, 4 szklanki przygotowanej letniej wody, 3 łyżki ciasta chlebowego, warzywa, sól, pieprz, kminek, czosnek, boczek, grzyby.
Wykonanie: Przygotować zakwas:
Mąkę, ciepłą wodę, zakwas wlać do garnka kamiennego. Zamieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu, zakisić. Zakiszony wlać do słoika. Dajemy na 1 litr wody szklankę zakwasu.
Zagotować odpowiednią ilość wody z warzywami, solą i kminkiem. Małym strumieniem wlewać zakwas, ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wałować na małym ogniu, dodać drobno posiekany czosnek i wcześniej ugotowane i pokrojone grzybki. Doprawić do smaku.