Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Polecamy przepis na wyborne pączki Babci Ireny

$$
Kto poznał smak dawnych pączków, ten nigdy go nie zapomni. Jeszcze nie tak dawno nasze babcie, mamy prowadziły specjalne zeszyty z przepisami kulinarnymi, którymi dzieliły się nawzajem, a czasem zachowywały tylko dla siebie. Dziś przy okazji tłustego czwartku zdradzamy Czytelnikom jeden z tajnych zapisków Babci Ireny, która potrafiła stworzyć coś z niczego, a pączki smakowały wybornie.

Przepis na pączki Babci Ireny
Składniki:

1/2 kg mąki
4 żółtka
1 łyżka masła
1/4 l mleka
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
spirytus lub rum
dżem lub marmolada*

Z drożdży, cukru, mleka i części mąki sporządzić rozczyn. Przykryć lnianą bądź bawełnianą tkaniną i czekać, aż ciasto wyrośnie. Po wyrośnięciu dodać pozostałą ilość mąki, żółtka utarte z cukrem i masłem oraz szczyptę soli. Po dokładnym wyrobieniu dodać ubite na sztywno białka, spirytus i dobrze wyrobić. Odstawić ciasto do wtórnego wyrośnięcia.
W czasie końcowego rośnięcia, ciasto należy dwa 2 razy przegnieść.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i po następnym wyrośnięciu formować pączki, dodając w środek ulubione nadzienie.
Po wyrośnięciu pączków, smażyć w dużej ilości gorącego tłuszczu.
Smacznego!!!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na debica.naszemiasto.pl Nasze Miasto