MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Półwiecze parafii w Nowej Wsi Lęborskiej. Uroczystość z udziałem biskupa

NOWE
Półwiecze parafii w Nowej Wsi Lęborskiej. Uroczystość z udziałem biskupa

Czterech zawodników Lecha powołanych na EURO. "Naszym celem jest wyjście z grupy"

Czterech zawodników Lecha powołanych na EURO. "Naszym celem jest wyjście z grupy"

Polecamy

Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

GORĄCY TEMAT
Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”