MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Szybkie ciasta z robota kuchennego. Ekspresowy sernik, pierniczki last minute, idealne pierogi i inne ciasta, które zrobisz w kilka minut

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Przygotowanie ciasta w robocie kuchennym zajmuje tylko kilka chwil
Przygotowanie ciasta w robocie kuchennym zajmuje tylko kilka chwil Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Najłatwiejszy sernik, pierniczki last minute, idealna drożdżówka, to tylko niektóre ciasta, które przygotujemy ekspresowo w robocie kuchennym. To duże ułatwienie dla osób, które nie nie mają czasu na wielogodzinne pieczenie i gotowanie przed świętami.

W skrócie

Wiele osób przygotowuje świąteczne potrawy i ciasta z pomocą robota kuchennego. Jest on bardzo przydatny, zwłaszcza gdy nie mamy czasu ani ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Dzięki temu urządzeniu odpadają nam takie prace, jak mozolne ucieranie składników czy wyrabianie ciast. Podpowiadamy, jak przygotować z pomocą robota kuchennego m.in. idealne ciasto na pierogi, ekspresowy sernik, pierniczki na ostatnią chwilę czy ciasto francuskie, które możemy zamrozić na zapas.

Ciasto kruche na spód do sernika - przepis na kruche ciasto z robota kuchennego

Składniki:

  • 150 g schłodzonego masła,
  • 250 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Jak przygotować kruche ciasto w robocie kuchennym?

  1. Wszystkie składniki umieściłam w naczyniu robota i miksowałam przez 30 sekund na średnich obrotach.
  2. Z takiej porcji ciasta można przygotować spód sernika lub jedną tartę.

Ekspresowy sernik przy użyciu robota

Składniki:

  • 1 kg białego półtłustego sera,
  • pół szklanki mąki,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 8 jajek,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • szklanka cukru,
  • pół opakowania cukru wanilinowego.

Jak przygotować szybki sernik w robocie kuchennym?

  1. Białka oddzieliłam od żółtek.
  2. Do naczynia miksującego włożyłam wszystkie składniki oprócz białek, śmietanki i budyniu. Miksowałam 30 sekund na średnich obrotach.
  3. Białka i śmietankę miksowałam z budyniem przez 4 minuty. Dodałam do reszty składników i wymieszałam.
  4. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i najpierw przez 10 minut podpiekłam spód z kruchego ciasta z poprzedniego przepisu.
  5. Na spód wylałam masę sernikową. Piekłam sernik niecałą godzinę.

Pierniczki z robota kuchennego

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu,
  • 50 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • jajko,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przyprawy do piernika.

Jak przygotować pierniczki w robocie kuchennym?

  1. Do naczynia miksującego włożyłam masło i miód. Podgrzałam przez 3 minuty w temperaturze 60 stopni.
  2. Następnie dodałam do naczynia jajko, sodę, cukier, kakao, przyprawę piernikową oraz mąkę.
  3. Wyrabiałam ciasto przez 3 minuty.
  4. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce przez trzy godziny. Po tym czasie można je rozwałkować i piec pierniczki 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Idealne ciasto na pierogi z robota

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • szczypta soli.

Jak przygotować ciasto na pierogi w robocie kuchennym?

  1. Mąkę wsypałam do naczynia miksującego i stopniowo dodawałam wodę. Miksowałam przez dwie minuty.
  2. Wyjęłam gotowe ciasto z naczynia i zostawiłam na 15 minut, żeby odpoczęło.
  3. Uformowałam z ciasta kulę.
  4. Podzieliłam kulę na mniejsze części. Każdą część rozwałkowałam, a następnie wycinałam okręgi.
  5. Nałożyłam farsz i pozlepiałam pierogi.
  6. Wrzuciłam pierogi na gotującą się wodę, a od momentu wypłynięcia gotowałam 4 minuty. Wyjęłam łyżką cedzakową.

Ciasto drożdżowe na makowiec - przepis na ciasto drożdżowe z robota kuchennego

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 60 g drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Jak przygotować ciasto drożdżowe w robocie kuchennym?

  1. Do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam drożdże i cukier. Przez minutę podgrzewałam w temperaturze 37 stopni.
  2. Dodałam mąkę, żółtka, masło i aromat wanilinowy. Nastawiłam wyrabianie ciasta na 2 minuty.
  3. Wyjęłam ciasto, przełożyłam do innej miski, przykryłam i zostawiłam do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Można nałożyć na nie warstwę masy makowej i zawinąć w roladę.

Ciasto francuskie z robota

Składniki:

  • 200 g mocno schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • dwie łyżki zimnej wody,
  • sól.

Jak przygotować ciasto francuskie w robocie kuchennym?

  1. Do naczynia miksującego włożyłam masło, mąkę i sól. Miksowałam przez minutę na średnich obrotach, stopniowo dodając wodę. W razie potrzeby można dodać więcej wody wówczas ciasto będzie bardziej miękkie.
  2. Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na prostokąt i zawinęłam w papier do pieczenia.
  3. Tak przygotowane ciasto można wykorzystać od razu, np. do pasztecików z pieczarkami lub zamrozić.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybkie ciasta z robota kuchennego. Ekspresowy sernik, pierniczki last minute, idealne pierogi i inne ciasta, które zrobisz w kilka minut - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto