Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne słodkości mogą być zdrowe i pożywne. Nasza Czytelniczka poleca przepis na korzenne ciasto marchewkowo - pomarańczowe

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Roślinne i bezglutenowe przepisy na zdrowe słodkości poleca Monika Homa z Markowej, dyplomowana trener zdrowia, diagnostka nietolerancji pokarmowych i specjalistka diety eliminacyjnej
Roślinne i bezglutenowe przepisy na zdrowe słodkości poleca Monika Homa z Markowej, dyplomowana trener zdrowia, diagnostka nietolerancji pokarmowych i specjalistka diety eliminacyjnej Monika Homa
Co roku na święta Bożego Narodzenia nasza Czytelniczka przygotowuje dla swoich najbliższych pełnowartościowe i odżywcze słodkości. W swoich świątecznych recepturach docenia wartość przypraw korzennych. - Warto używać ich przez cały rok, nie tylko w święta, ze względu na ich prozdrowotne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości - podkreśla Monika Homa. - Ale to właśnie zimą pachną najpiękniej i właśnie dzięki nim moje ciasto marchewkowe śmiało może konkurować z królem świątecznych wypieków, piernikiem.

KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWO - POMARAŃCZOWE

Roślinne i bezglutenowe przepisy na zdrowe słodkości poleca Monika Homa z Markowej, dyplomowana trener zdrowia, diagnostka nietolerancji pokarmowych i specjalistka diety eliminacyjnej. Autorka e-booków kulinarnych z przepisami na roślinne i bezglutenowe potrawy słodkie i wytrawne. Od prawie 10 lat tworzy zdrowe receptury, które publikuje w e-bookach i mediach społecznościowych, a także chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z Czytelnikami „Nowin”.

Potrzebujemy:
Na ciasto:

  • 1 mały lub 1/2 większego batata (upieczonego lub ugotowanego do miękkości)
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1 pomarańcza bio
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (można zmielić płatki owsiane)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonych fig, rodzynek, śliwek lub moreli
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder trzcinowy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Ciasto - daktyle namaczamy w szklance gorącej wody aż zmiękną. Następnie do miski wrzucamy pokrojoną na kawałki pomarańczę, startą skórkę z pomarańczy, batata oraz daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Całość dokładnie blendujemy, pod koniec wlewamy olej oraz rum i dokładnie łączymy składniki blenderem. Dodajemy startą marchewkę i mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, przyprawy, cukier waniliowy i sól. Suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych miksując na wolnych obrotach. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i suszone owoce, wszystkie składniki mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 50 do 60 min.

Polewa - do soku z cytryny dodajemy stopniowo cukier puder, taką ilość, by uzyskać konsystencję lukru. Smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i dekorujemy skórką pomarańczy.

Przepisy pochodzą z e-booka dostępnego na stronie www.monikahoma.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Świąteczne słodkości mogą być zdrowe i pożywne. Nasza Czytelniczka poleca przepis na korzenne ciasto marchewkowo - pomarańczowe - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto