Sprawdzony przepis na tradycyjny zawijaniec makowy

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Będzie smakować wyśmienicie!
Będzie smakować wyśmienicie! Archiwum Polska Press
Podajemy sprawdzony przepis na zawijaniec makowy. Ciasto smaczne, wypełnione makiem i rodzynkami. Polecamy!

Zawijaniec makowy
KGW Dębów

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 10 dag masła, 1/3 szklanka oleju, 2 całe jajka, 3 żółtka, cukier waniliowy. Masa makowa: 0,5 kg maku, 1 jajko, 1 żółtko, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki miodu, 5 łyżek marmolady, olejek rumowy, rodzynki.

Wykonanie:

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto drożdżowe. Mak sparzyć, trzykrotnie zmielić. Utrzeć z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować białkiem i nałożyć część maku. Zwinąć rulony, włożyć na blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie