Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na smaczną szarlotkę. Delikatna, mięciutka i kruche ciasto

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Archiwum Nowin
- Szarlotka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu - zapewniały panie z KGW z Rudy Łańcuckiej.

Przepisy podaje KGW z Rudy Łańcuckiej

Szarlotka
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 margaryna palma,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 lub 3 łyżki kwaśniej śmietany,
  • 1,5 kg jabłek,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon,
  • kisiel wiśniowy.

Wykonanie:
Mąkę, margarynę i pół szklanki cukru posiekać na stolnicy. Potem dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część schłodzić w lodówce. Najlepiej zostawić na noc. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, a na to starte jabłka. Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Z pozostałych białek ubić pianę. Dodać pozostałą szklankę cukru pudru i kisiel wiśniowy. Pianę kłaść na jabłka. Na wierzch ścierać zmrożoną część ciasta. Piec około godziny w 180 stopniach C.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na smaczną szarlotkę. Delikatna, mięciutka i kruche ciasto - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto