Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ruszył nabór wystawców chcących wziąć udział w Karpatach na Widelcu w Rzeszowie

Beata Terczyńska
Karpaty na Widelcu to nowy festiwal kulinarny, który ma się odbyć w Rzeszowie pod okiem Roberta Makłowicza. Potrwa od 24 do 25 września.

Pisaliśmy, że Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i publicysta, gościł Rzeszowie, gdzie spotykał się z restauratorami i winiarzami z całego Podkarpacia. Omawiali organizację 1. edycji Festiwalu Kulinarnego Karpaty na Widelcu, który ma się odbyć we wrześniu tego roku.

- Sama nazwa festiwalu Karpaty na widelcu zobowiązuje nas do tego, aby to w Rzeszowie zaistniała kuchnia z Ukrainy, Słowacji, Rumunii, Węgier a nawet z Bałkanów – mówił wówczas Robert Makłowicz. - Taki festiwal to idealne miejsce aby promować nie tylko restauracje ale też producentów regionalnych. Podkarpacie i całe Karpaty to przecież olbrzymia skarbnica smaków. Będziemy promować nasze „małe ojczyzny” i czerpać z nich pomysły pełnymi garściami. To jest naprawdę wielkie logistyczne przedsięwzięcie, które pokaże dorobek kulinarny całego regionu. Porządna impreza wymaga czasu, aby ją dobrze przygotować - tłumaczył przed rokiem w Rzeszowie.

Makłowicz podkreślał, że festiwal będzie składał się ze strefy gastronomicznej, która zlokalizowana będzie na scenie na rzeszowskim Rynku.

Restauracje, które zgłoszą chęć udziału w festiwalu, otrzymają za darmo produkty, z których przygotują menu festiwalowe.

- Każda restauracja może być jakimś konkretnym państwem, albo regionem - proponował Robert Makłowicz. - Festiwalowe potrawy będą wydawane na podstawie wcześniej kupionych bloczków, w jednorazowych naczyniach, niekoniecznie plastikowych.

Pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogą być przeznaczone na jakiś konkretny cel. - We Wrocławiu są przeznaczane na potrzeby szkoły gastronomicznej, na kształcenie nowych adeptów kulinarnych - dopowiadał Makłowicz.

Teraz ruszył nabór wystawców chcących wziąć udział w Karpatach na Widelcu w Rzeszowie. Każdy wystawca będzie miał do zagospodarowania powierzchnię 3 x 3m. W wyjątkowych sytuacjach istnieje możliwość udostępnienia większej powierzchni, ale tylko wówczas, gdy będzie to wyjątkowo atrakcyjna oferta oraz warunki powierzchniowe na to pozwolą. Liczba miejsc jest ograniczona.

Zgłoszenia należy przesyłać w terminie 11 sierpnia do 5 września na adres [email protected].

Uwaga! Zgłoszenia wysłane po terminie, nie będą brane pod uwagę w procesie rekrutacyjnym. O przyjęciu wystawcy do uczestnictwa w jarmarku nie decyduje kolejność zgłoszeń!

Przypomnijmy. Festiwal kulinarny to wspólny pomysł Roberta Makłowicza i Konrada Fijołka, prezydenta Rzeszowa. Impreza inspirowana jest wrocławskim festiwalem „Europa na Widelcu”. Nowe podkarpackie kulinarne święto ma promować nie tylko prawdziwe karpackie smaki i kulturę naszego regionu, ale także sprowadzić do Rzeszowa turystów i wielbicieli dobrej kuchni.

Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 r. w Krakowie. Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Studiował prawo i historię. W 1998 r. został gospodarzem cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza.”

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto