Roślinne i bezglutenowe przepisy na zdrowe słodkości poleca Monika Homa z Markowej, dyplomowana trener zdrowia, diagnostka nietolerancji pokarmowych i specjalistka diety eliminacyjnej. Autorka e-booków kulinarnych z przepisami na roślinne i bezglutenowe potrawy słodkie i wytrawne. Od prawie 10 lat tworzy zdrowe receptury, które publikuje w e-bookach i mediach społecznościowych.
ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT IMBIROWY
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru
- kilka goździków
- kilka ziaren kardamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- laska cynamonu
- szczypta kurkumy (można użyć świeżą startą na małej tarce)
- łyżka żurawiny suszonej lub świeżej
- plaster pomarańczy
- miód naturalny
Przygotowanie:
Imbir obieramy i kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy 1 litr wody, wrzucamy imbir i pozostałe przyprawy oraz żurawinę i pomarańczę, gotujemy przez około 10 min. Następnie dodajemy żurawinę oraz pomarańczę. Gdy napar lekko wystygnie, słodzimy go miodem. Tak przygotowaną mieszankę możemy zalać ponownie wodą i jeszcze raz zagotować.
Wszystkie przepisy pochodzą z e-booka dostępnego na stronie www.monikahoma.pl
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?