Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rolada biszkoptowa z jabłkami. Bardzo smaczna, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Podajemy sprawdzony przepis na biszkoptową roladę z jabłek. Roladę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Rolada jabłkowa

Przepis podają panie z KGW w Lalinie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szklanka mąki pszennej,
  • proszek do pieczenia.

Masa:

  • jabłka,
  • cukier,
  • puder

Wykonanie:

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej piany dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie całość mieszając. Pieczemy biszkopt w 180 st. C przez około 30 minut. Jak wystygnie ciasto (musi być zimne), nakładamy gorącą masę zrobioną z podsmażonych jabłek z cukrem. Zwijamy ciasto w rulonik (roladę) i posypujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Karkówka po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto