Rolada biszkoptowa z jabłkami. Bardzo smaczna, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Udostępnij:
Podajemy sprawdzony przepis na biszkoptową roladę z jabłek. Roladę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Rolada jabłkowa

Przepis podają panie z KGW w Lalinie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szklanka mąki pszennej,
  • proszek do pieczenia.

Masa:

  • jabłka,
  • cukier,
  • puder

Wykonanie:

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej piany dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie całość mieszając. Pieczemy biszkopt w 180 st. C przez około 30 minut. Jak wystygnie ciasto (musi być zimne), nakładamy gorącą masę zrobioną z podsmażonych jabłek z cukrem. Zwijamy ciasto w rulonik (roladę) i posypujemy cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie