Rolada jabłkowa
Przepis podają panie z KGW w Lalinie.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- szklanka mąki pszennej,
- proszek do pieczenia.
Masa:
- jabłka,
- cukier,
- puder
Wykonanie:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej piany dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie całość mieszając. Pieczemy biszkopt w 180 st. C przez około 30 minut. Jak wystygnie ciasto (musi być zimne), nakładamy gorącą masę zrobioną z podsmażonych jabłek z cukrem. Zwijamy ciasto w rulonik (roladę) i posypujemy cukrem pudrem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?