MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Puszysty sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik królewski to pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.
Sernik królewski to pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik królewski to prawdziwy rarytas. Kruche, kakaowe ciasto z tradycyjną masą serową i kakaową kruszonką smakuje wyśmienicie. Mam dla ciebie niezawodny przepis na ten wypiek. Z pewnością się uda i posmakuje każdemu. Wypróbuj przepis na sernik królewski.

Spis treści

Masz ochotę na sernik? Proponuję niezawodny przepis na sernik królewski. Składa się on z masy serowej doprawionej jedynie wanilią oraz kruchego, kakaowego ciasta. To sernik, które zawsze się udaje i nie opada. Proponuję doprawić masę serową jedynie wanilią, ale równie pysznie będzie smakować z odrobiną skórki cytryny, czy zapachem pomarańczowym. Zachęcamy także do spróbowania przepisu na sernik przekładany kruchym ciastem siostry Anastazji.

Sernik królewski — przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina i 15 minut.
Porcja na dużą blaszkę 23 × 36 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej.

Ciasto kakaowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić sernik królewski?

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  2. Dodaj żółtka, kakao, cukier i proszek dopieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto, odkrój 1/3 i schowaj obie części do zamrażarki, owinięte w folię spożywczą.
  4. Ser razem z masłem przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli lubisz gładkie serniki, możesz tę czynność wykonać dwukrotnie.
  5. W dużej misce ubij pianę z białek
  6. Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią na jasną masę.
  7. Wsyp mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.
  8. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
  9. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  10. Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta.
  11. Wyłóż na nie masę serową, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
  12. Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.

Sernik znany na całym świecie

Sernik to znane na całym świecie ciasto, które ma wiele odmian, smaków i sposobów przygotowania.

Tradycyjnie sernik przygotowuje się z białego sera. Najlepiej wybrać półtłusty twaróg i zmielić go samodzielnie za pomocą maszynki do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Zobacz, jak zrobić twaróg na sernik.

Popularne przepisy na sernik:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszysty sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto