Spis treści
Jan Kuroń to kucharz, który pobierał nauki w londyńskim oddziale szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, autor książek kucharskich i programów kulinarnych. W jego rodzinie tradycja gotowania była przekazywana z pokolenia na pokolenie. W latach 90. XX wieku na ekranach telewizorów często można było zobaczyć programy prowadzone przez jego ojca, Macieja Kuronia. Rodzeństwo Jana - Gaja i Jakub - również związało swoje życie zawodowe z kulinariami. Ostatnią książkę napisał wraz z żoną Anetą, aby pokazać przepisy na mięsne i roślinne dania.
Domowe burgery
Nazwa ham po angielsku oznacza szynkę. Jednak warto pamiętać, że oryginalne burgery pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i robione były z mięsa wołowego. Współcześnie często pojawiają się przepisy z kotletami wieprzowymi oraz różnorodnymi dodatkami, np. żółtym serem, ogórkami konserwowymi, majonezem, ketchupem, krążkami świeżej cebuli, plastrami pomidora i listkami sałaty. Jednak najważniejszą sprawą przy smażeniu kotletów do burgera jest jakość mięsa.
Przepis na burgera wołowego
Burger wołowy w bułce maślanej
Składniki:
Burgery:
- 200 g zmielonej chudej wołowiny na osobę
- sól, pieprz
- 2 duże bułki maślane
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- 1 jajko kurze (na burgera)
- 1 duży dojrzały pomidor
- pikle lub ogórki konserwowe
- świeży majeranek
- 4 liście sałaty masłowej
- keczup,
- majonez,
- boczek,
- żółty ser,
- prażona cebula,
- musztarda
Bułki maślane - przepis:
Składniki:
- 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza)
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 120 g masła roztopionego
- 1 duże jajko
- 500–520 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek
- czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji
Jak zrobić domowego burgera wołowego?
Przygotowanie:
- Przygotuj bułki. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza.
- Wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko.
- Mieszając wszystko w mikserze, dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i sól, a następnie zmieszaj drewnianą łyżką i zagniataj ciasto ok. 5 minut). Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp więcej mąki.
- Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do dłoni.
- Podziel ciasto na 8–10 części i z każdej zrób okrągłą bułkę.
- Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na ok. 15 minut, aby wyrosły.
- Piecz 12–15 minut, aż się zezłocą (w zależności, jak duże bułki zrobisz). Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia.
- Zajmij się przygotowaniem burgerów. Mięso wyrób rękoma przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Bułki przekrój i zgrilluj.
- Cebulę posiekaj w piórka, ogórki pokrój w plastry.
- Jajko usmaż na patelni jak jajko sadzone. Możesz okroić białko tak, aby idealnie pasowało na wielkość burgera.
- Na patelni usmaż kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
- Bułki posmaruj wybranymi sosami. Ułóż liście sałaty, pomidor, kotlet i ogórki z cebulą.
- Na koniec wyłóż po jajku, dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

Przepis na wegańskiego burgera
Burger wegański z grzybów i brązowego ryżu
Składniki:
- 3 szalotki drobno posiekane
- 450 g grzybów – miks pieczarek, shiitake i boczniaków
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego mielonego
- 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1 szklanka bułki tartej
- wegański sos worcestershire (bez sardeli w składzie) do posmarowania burgerów
- sól, pieprz
- bułka do burgera i dodatki warzywne + sosy
- oliwa do smażenia
Domowy sos wegański worcestershire:
Składniki:
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonej musztardy w proszku lub musztardy sarepskiej dobrej jakości
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak zrobić wegańskiego burgera?
Przygotowanie:
- Przesmaż drobno posiekane szalotki na patelni z oliwą, dodaj drobno posiekane grzyby i delikatnie wszystko posól.
- Smaż wszystko, aż zmięknie, ok. 10 minut.
- Dodaj sos sojowy tamari, ocet balsamiczny i syrop klonowy.
- Zamieszaj i duś na małym ogniu.
- Dodaj drobniutko posiekany lub przeciśnięty czosnek, wędzoną paprykę i sos chili. Podduś jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia do wystygnięcia.
- Zblenduj na gładką masę grzyby, orzechy, mielone siemię lniane, brązowy ryż i 2/3 szklanki bułki tartej.
- Przełóż masę z blendera do miski i dodaj resztę (pozostałe 1/3 szklanki) bułki tartej. Wszystko zagnieć do połączenia składników.
- Przygotuj z masy okrągłe kotleciki o grubości ok. 2 cm.
- Wrzuć na grilla – grilluj po 5 minut z każdej strony – lub do piekarnika na ok. 15 minut nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Możesz również podsmażyć burgery na patelni grillowej lub zwykłej.
- Na koniec posmaruj burgery sosem worcestershire i serwuj w bułce z dodatkami lub na talerzu z frytkami, surówką i sosami majonezowymi.
- Burgery możesz przechowywać w lodówce przed grillowaniem i po grillowaniu ok. 3 dni.
- Zrób domowy sos worcestershire: wszystkie składniki umieść w rondelku i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Zagotuj i mieszaj. Zmniejsz gaz i podgrzewaj 2 minuty. Przelej do buteleczki lub słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Do burgerów możesz dodać posiekaną zieleninę, w ilości 5 łyżek. Najlepiej sprawdzi się natka pietruszki lub kolendry.
Przepisy Jana i Anety Kuroniów udostępniliśmy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Pyszne frytki każdego dnia

Ariete
Ariete Air Fryer Mini 4615
Filtrowanie oleju:nie;Gwarancja:24 miesiące;Kształ…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie