Przepisy kulinarne: Zupa grzybowa zachwyci smakiem i zapachem
US
Przepis na zupę grzybową podaje Koło Gospodyń Wiejskich z Siemuszowej (gm. Tyrawa Wołoska, powiat sanocki). - Las blisko, to i grzyby były. Suszono je na kolcach tarniny, na piecach kuchennych, a potem szczelnie zamykano w papierowych torebkach lub słoikach. Grzyby spotkać można było w farszach, zupach, kapuśniakach i pierożkach drożdżowych - dopowiadają panie.
Składniki:
20 dag suszonych prawdziwków,
1,5 litra wody,
4 łyżki mąki,
3 łyżki tłuszczu,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Grzyby umyć, pokroić i zalać zimną wodą na kilka godzin. Następnie ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, wlać do zupy i zagotować ją. Przyprawić solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z chlebem pszennym.
Wideo
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!