Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Orzechowy w francuskim cieście. Pyszne ciasto na każdą okazję

US
Orzechowy w francuskim cieście
Orzechowy w francuskim cieście Autorka przepisu
- To ciasto bardzo szybko się przygotowuje, świetnie smakuje - zapewnia Agata Gierula z Dąbrówki Starzeńskiej. Polecam dla smakoszy ciast bakaliowych. Można dodać do masy orzechowej rodzynki lub suszone morele - dodaje autorka przepisu.

Składniki:

Ciasto: 30 dag mąki, 1 ½ margaryny, 2 łyżki wody, 1 łyżka octu, 3 żółtka: Masa orzechowa: 9 jajek, 30 dag cukru pudru, 30 dag orzechów włoskich mielonych, 1 łyżka mąki pszennej.

Wykonanie:

Na stolnicy zagnieść ciasto francuskie i podzielić je na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć blachę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i orzechy z łyżką mąki, delikatnie wymieszać. Masę orzechową wylać na blachę. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie przykryć masę orzechową. Piec w 180oC ok. 35 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy kulinarne: Orzechowy w francuskim cieście. Pyszne ciasto na każdą okazję - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto