Składniki:
- 0.5 kg mąki
- 15 g cukru pudru
- 1 margaryna
- 2 żółtka i 1 całe jajo
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 procentowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 kg jabłek
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 jabłek
- cynamon
Wykonanie
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem.
Resztę składników wymieszać i uformować jednolitą masę.
Następnie podzielić ciasto na 2 części i włożyć na 20 min do lodówki.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną wcześniej tłuszczem brytfannę. Na ciasto nałożyć jabłka i posypać je cynamonem. Drugą część ciasta także rozwałkować i pokroić w paski, które można ułożyć w kratę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?