Składniki na tort czekoladowy:
- 220 g masła
- 220 g czekolady lub kuwertury czekoladowej
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) ( opcjonalnie)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa: 25 g masła, 30 g cukru,75 ml śmietanki 30%, 20 g kakao, płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku ( jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę)
- kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki
Jak zrobić tort czekoladowy?
Zacznij od rozpuszczenia czekolady z masłem. Odstaw masę na kilka minut, by wystygła.
Następnie oddziel żółtka od białek do oddzielnych misek. Białka ubij z połową cukru. Tak samo zrób z żółtkami.
Żółtka z cukrem należy ucierać, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Do utartych żółtek wlej czekoladę oraz dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
Całość wylej do tortowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez ok. godzinę
Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj kwaskowym dżemem.
Przygotuj polewę rozpuszczając masło, śmietankę, kakao i cukier. Do masy dodaj namoczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Udekoruj tort wedle uznania. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
- Zobacz przepis na pączki z lukrem - idealne na Tłusty Czwartek!
- Pyszne ciastka do zrobienia w 5 min! Zobacz przepis
- Mamy dla Was znakomity przepis
- Walentynkowe muffinki. Idealne na Święto Zakochanych. Zobacz przepis!
- Kokosanki. Poznaj przepis krok po kroku na pyszne kokosanki. Zobacz wideo
- Czekoladowe ciasto z wiśniami. Pyszne ciasto przygotujesz w pięć minut (WIDEO, ZDJĘCIA)
Ewa Swoboda ze swoją Barbie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?