Przepis na smaczny chleb. Dawniej każda gospodyni wiejska piekła chleb
US
Przepis na smaczny chleb podaje KGW Sielec-Podlasek (gm. Iwierzyce, powiat ropczycko - sędziszowski).
Składniki:
1 litr serwatki,
10 dag drożdży piekarskich,
4 łyżeczki cukru,
1 kg mąki żytniej.
Wykonanie:
Przygotować rozczyn, pozostawić na około 18 godzin, po tym czasie dosypać tyle mąki, ile zabierze ciasto, dodać około 2 łyżeczek soli. Zarobić ciasto. Wyłożyć do form. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, około godziny.
Wideo
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!