Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na smaczne rogaliki drożdżowe. Proste i szybciutkie w przygotowaniu

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Archiwum Polska Press
Podajemy sprawdzony przepis na smaczne rogaliki drożdżowe. Są pyszne, chrupiące i długo zachowują swoją świeżość.

Rogaliki drożdżowe z wody

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,

  • 1 margaryna,

  • 0,5 litra mleka,

  • 8 dag drożdży,

  • 1 jajko.

  • Dodatkowo: marmolada, cukier (do obtoczenia rogalików), 1 jajko do smarowania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć i zamiesić ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, zawinąć je w ściereczkę i włożyć do garnka z zimną wodą. Po wypłynięciu, ciasto wyjąć i wyrabiać. Rozwałkować, pociąć na małe prostokąty, zwinąć i nacinać z wierzchu. Następnie posmarować rozmąconym jajem i obtoczyć w cukrze. Piec w temperaturze 180 st. C, aż rogaliki się zarumienią (około 30-35 minut).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto