Od samego początku Ciocia Jola przywitała wszystkich bardzo serdecznie. Gospodyni starała się podczas wspólnej zabawy i śpiewów przekazać dzieciom staropolskie i regionalne tradycje. Obdzieliła wszystkich kawałkiem wypieczonego przez siebie chleba.
Z kolei na warsztatach „ Od ziarenka do bochenka” dzieci pod okiem Cioci Joli w Izbie Krumskiej zobaczyły jak od ziarenka powstaje chleb. Samodzielnie wygniatały ciasto i nadawały mu kształt.
Podczas gdy chlebki piekły się w dużym piecu dzieci czekała następna niespodzianka. Przedszkolaki nakarmiły konie i kozy.
Po powrocie do Karczmy dzieci przystąpiły do zajęć artystyczno-plastycznych i wykonały rysunki na drewnie. Na zakończenie pobytu pojechały do ekoparku w Kolesinie, gdzie przeszły się ścieżką edukacyjną stworzoną na terenie Dworu Kolesin. Tam posłuchały jak Ciocia Jola opowiada o ptakach zamieszkujących okoliczne lasy i szuwary lub pszczoły.
Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.
Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem
Zobacz także: Szlakiem lubuskich winnic
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?