Nie jestem pewna jak to w oryginale jest z cukrem ( podejrzewam , że świeże pomarańcze , takie prosto z drzewa są zdecydowanie słodsze niż te które ja kupuję ) .
Prosty deser marokański
Czas: 5 minut
Składniki:
1-2 duże soczyste pomarańcze
cukier brązowy- po 1/2 łyżeczki na plaster
cynamon - po 1/6 łyżeczki na plaster
Pomarańczę umyć dokładnie ( najlepiej gorąca wodą ).
Zostawić pomarańcze w lodówce by były zimne.
Ściąć ,, piętkę " i kroić w grube plastry ( tyle ile potrzeba ) - druga ,, piętka " też zostaje odłożona.
Ja proponuję nacinać plaster w jednym miejscu by łatwiej było się ,, wgryźć " w miąższ.
Przygotować cukier brazowy i cynamon.
Plaster pomarańczy posypać cynamonem , a na to cukrem. Podawać natychmiast.
Można też podawać plastry pomarańczy i obok cukier i cynamon tak by każdy przygotowywał sobie deser na świeżo lub posypywać od razu i podawać gotowe.
* W wersji marokańskiej raczej nie było by to możliwe ale ja bym każdy taki plasterek pomarańczy przed posypaniem cynamonem skropiła w wersji dla dorosłych kilkoma kroplami pomarańczówki
**Myślę, że można również podać w wersji takiej , że pomarańczę obieramy ze skórki i białej błony pod nią ( albedo ) , dopiero pokrojoną w plastry i posypaną cukrem i cynamonem. Wtedy podamy taki deser z widelczykami .
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?