Placki z cukinii i ziemniaków - składniki:
1 cukinia,
2 jabłka,
2 szklanki ziemniaczanego puree,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól, pieprz,
szczypta cukru,
olej,
śmietana
Placki z cukinii i ziemniaków - przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać i także zetrzeć na tarce. Wymieszać cukinię z jabłkiem, odcisnąć sok, dodać jajko, mąkę, posolić i dobrze wymieszać. Dołożyć puree ziemniaczane (ziemniaki starte na drobnej tarce) i dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć je na rumiano na gorącym oleju. Podawać z kwaśną śmietaną.
Macie ciekawy przepisy? Czekamy na Wasze maile: [email protected]
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?