MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Piernik z ziemniaków. Polecamy sprawdzony przepis

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Polska Press
Wystarczy kilka chwil, by przygotować piernik na ziemniakach. Ciasto jest puszyste i bardzo dobrze smakuje. Podajemy sprawdzony przepis.

Piernik ziemniaczany

Składniki:
1/2 kg ziemniaków, 1/2 kg maki, 1/2 l miodu, 30 dag cukru, 1/2 kostki margaryny, 3 jajka, 2 łyżki kakao, cynamonu, pokruszone orzechy i migdały, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i przyprawy do piernika.

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Miód roztopić z cukrem i margaryną, odstawić do wystygnięcia. Do masy miodowej dodać jajka, kakao, bakalie, cynamon i wymieszać. Do ziemniaków dodać mąkę, przyprawę do pierników, sodę i delikatnie wymieszać. W masie ziemniaczanej zrobić dołek i powoli wlewać masę miodową. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w tem.180 st. C przez ok. 40 min. Na koniec przyozdobić lukrem według uznania.

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto