Pamiętacie ciasto kopiec kreta? Wciąż jest na topie! Zobaczcie przepis na kultowy wypiek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Do ciasta kopiec kreta możesz wykorzystać maliny lub miękkie gruszki.
Do ciasta kopiec kreta możesz wykorzystać maliny lub miękkie gruszki. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Kopiec kreta to ciasto, które jest przysmakiem z dzieciństwa dla wielu osób. Kakaowe ciasto z kremem śmietankowym, bananami i czekoladą smakuje doskonale. Zobaczcie, jak samodzielnie przygotować ciasto kopiec kreta. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni.

W skrócie

Przepis na ciasto z owocami

Pogoda za oknem zachęca nas do przygotowywania owocowych ciast oraz deserów, które przede wszystkim będą lekkie. Wybór jest ogromny, a w sklepach pojawia się coraz więcej sezonowych i świeżych przysmaków.

Możesz przygotować np.:

Ciasta z owocami są lekkie, orzeźwiające i zawsze dobrze wyglądają. Możesz dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty lub podać z gałką domowych lodów. My proponujemy sprawdzone ciasto kopiec kreta.

Kultowy wypiek, czyli ciasto kopiec kreta

Kopiec kreta to kultowe, znane od lat ciasto, tzw. ciasto z pudełka. Swoją popularność zawdzięcza prostocie wykonania, a także rewelacyjnie dobranym smakom, które tworzą kakaowe ciasto, śmietanka z czekoladą i banany.

Mamy dla Ciebie przepis na domowy kopiec kreta, którego wykonanie jest równie szybkie, jak pudełkowej wersji.

Jeśli nie lubisz bananów lub masz na nie uczulenie możesz z powodzeniem zastąpić je w przepisie innymi owocami. Świetnie sprawdzą się np.:

  • brzoskwinie
  • maliny
  • truskawki
  • kiwi
  • miękkie gruszki

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto kopiec kreta:

Sprawdzony przepis na kopiec kreta

( czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenie ciasta+ 15 minut przygotowanie masy)

Schowaj ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schowaj ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

ciasto:* 300 g mąki pszennej

  • 4 duże łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 120 ml oleju
  • cukier waniliowy (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej
    krem:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 3 banany

Jak zrobić ciasto kopiec kreta?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
  3. Dodaj maślankę, olej, esencję waniliową i mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami.
  4. Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto ok. 35 min. w 160 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe ( patyczek po wbiciu w ciasto ma być suchy).
  6. Ciasto wyjmij z blachy i wystudź.
  7. Żelatynę namocz w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj.
  8. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj żelatynę i miksuj jeszcze chwilę, by masa dobrze się połączyła.
  9. Na koniec wsyp kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.
  10. Przygotuj kopiec kreta: zetnij górę ciasta i łyżką wybierz środek zostawiając po bokach ok. 1,5 cm ciasta.
  11. Banany umyj, obierz i pokrój na duże kawałki.
  12. Poukładaj banany na spodzie ciasta, przykryj je kremem tworząc kształt kopca.
  13. Całość posyp okruchami z odłożonego wcześniej ciasta.
  14. Schowaj ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.

Życzymy smacznego!

Nasza porada: jeśli po przygotowaniu kopca kreta zostanie Ci trochę ciasta kakaowego to wykorzystaj je do innego deseru, np. posyp lody śmietankowe kawałkami ciasta i dodaj owoce lub zrób ciastkowe lizaki (wymieszaj ciasto z odrobiną mleka i zrób z niego kulki, obtaczaj je w rozpuszczonej czekoladzie i nadziewaj na patyczek do lodów).

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Pamiętacie ciasto kopiec kreta? Wciąż jest na topie! Zobaczcie przepis na kultowy wypiek - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie